Succesvol ondernemen; word succesvol volgens je eigen definitie.

Succesvol ondernemen… wat is dat? En vooral wat is succesvol ondernemen voor jou? Want na heel wat jaren ondernemen ben ik eindelijk tot een antwoord en formule gekomen die (naar mijn mening) een goede definitie vormt voor iedere ondernemer.

Laten we direct beginnen met de definitie, dan zoomen we daarna in op de meestgestelde vraag… hoe word je een succesvolle ondernemer? Die vraag beantwoord ik met een aantal tips die je helpen om succesvol te worden.

De definitie van succesvol ondernemen:

Succesvol ondernemen is als je onderneemt in lijn met je persoonlijke waarden, binnen je persoonlijke kaders en voldoende progressie boekt richting je persoonlijke en zakelijke doelen.

Natuurlijk houden talloze ondernemers er andere definities op na en de meeste zijn extern gericht. Mijn persoonlijke ervaring is dat succes niet iets externs is, maar iets interns.

Veel ondernemers vinden bijvoorbeeld Mark Zucherberg succesvol. Maar als jij jezelf succesvol vindt als je veel vrije tijd hebt, dan zou je dus nooit succesvol kunnen zijn als je de volgende Facebook runt.

Droom jij niet van een gezin, maar van een groot bedrijf opbouwen met duizenden medewerkers, dan zou je falen (volgens je eigen doelen) als je 32 uur per week werkt en veel tijd met je gezin doorbrengt.

Succes is dus iets interns en wat succesvol ondernemen betekent voor jou, hangt dus af van wat jij wilt in het leven.

Succes definiëren

Oke, nu je weet dat succes niet iets is wat anderen voor jou kunnen bepalen, is het tijd om voor jezelf te bepalen wat dan succes voor jou is.

Zoals je in de definitie al hebt kunnen lezen, kun je op basis van 3 belangrijke bouwstenen bepalen wat voor jou succes is.

De bouwstenen van succes:

1. Waarde bepalen

Bepaal eerst wat jouw kernwaarden zijn, zodat je kunt bepalen wat bij jou past.

2. Kaders bepalen

Bepaal wat je kaders zijn, zodat je weet waar voor jou de grenzen liggen.

3. Doelen bepalen

Bepaal wat je doelen zijn, zodat je beslissingen aan deze doelen kunt toetsen.

Persoonlijke waarden

We beginnen bij de moeilijkste, omdat dit enige soul search vereist. Persoonlijke waarden.

Je persoonlijke waarden kun je zien als je kompas in het leven. Dit is niet iets wat je jezelf kunt aanmeten, je ontwikkelt je waarden van kind af aan. Je persoonlijke waarden ontwikkelen zich verder naarmate je ouder wordt en meer ervaring en perspectief krijgt. Maar het verandert ook naarmate je leven comfortabeler wordt.

Er zijn op internet verschillende tests te vinden om je persoonlijke waarden in kaart te brengen, zoals die van 123test.nl.

In mijn geval spelen gezin, plezier, autonomie, vrijheid en comfort een belangrijke rol. Een grote enterprise opbouwen ligt dus niet in lijn met mijn persoonlijke waarden.

Persoonlijke kaders

Persoonlijke kaders bepalen het speelveld en worden veelal gevormd door je persoonlijke waarden. Je kunt het zien als de grenzen die je niet wilt overschrijden. Die kaders heb je nodig om disbalans te voorkomen doordat zij ook kunnen zorgen voor tegenstrijdige doelen.

In mijn geval zouden vrijheid en comfort voor disbalans kunnen zorgen ten opzichte van gezin en plezier. Voor vrijheid en comfort heb ik namelijk kapitaal nodig.

Een van mijn kaders is dat ik mijn vakanties, avonden en weekenden met mijn gezin niet wil opofferen voor meer kapitaal. En dat zorgt ervoor dat ik creatief moet zijn als mijn doel wel is om meer kapitaal op te bouwen.

Doelen stellen

Veel ondernemers hebben zakelijke doelen, maar vergeten dat zakelijke doelen een verlenging zouden moeten zijn van je persoonlijke doelen.

Doelen stellen is een belangrijk onderdeel van persoonlijk succes en succesvol ondernemen. Het is daarom belangrijk dat je doelen hebt, maar ook dat je alle beslissingen toetst aan je doelen. Want iedere beslissing brengt je dichterbij of verder weg van je doelen.

Je doelen moeten ook weer in lijn liggen met je persoonlijke waarden en passen binnen jouw persoonlijke kaders.

In mijn geval is succesvol ondernemen dus een combinatie van voldoende winstgevendheid, leuk werk, leuke klanten en vrijheid. Mijn doel kent daarom niet alleen een ondergrens, maar ook een bovengrens, zoals ik beschrijf in ‘the 20 mile march‘.

In mijn definitie van succesvol ondernemen noem ik niet ‘doelen bereiken’, maar heel bewust “voldoende progressie richting je doelen”. Dat doe ik omdat ik vind dat doelen dynamisch moeten zijn én omdat ik vind dat iedereen een BHAG (groot, gedurfd doel) moet hebben.

Als je je doelen hebt bereikt, ben je slechts een moment succesvol. Daarna zul je weer een nieuw doel moeten stellen. Progressie is dus het belangrijkst.

Hoe word je succesvol ondernemer?

Succevol ondernemen begint dus bij jezelf leren kennen en zo dicht mogelijk bij jezelf blijven. Maar hoe word je dan een succesvol ondernemer met die kennis?

Er bestaat geen blauwdruk voor succes, maar ik kan je wel 7 belangrijke tips geven die je gaan helpen tijdens jouw journey als ondernemer.

1. Toets beslissingen

De belangrijkste is om je beslissingen te toetsen aan je doelen, waarden en kaders. Anders word je een succesvolle ondernemer in de ogen van anderen, maar niet volgens je eigen definitie van succesvol ondernemen.

2. Waak voor opportunisme

We leven in een wereld vol kansen en daarmee is dat direct de grootste bedreiging. Succesvol worden heeft tijd en focus nodig. En als je iedere goede kans najaagt, eindig je zonder echt succes.

3. Undisciplined need for more

Ik ken talloze ondernemers die doodongelukkig zijn, omdat ze alleen maar meer, meer en meer wilden. Uiteindelijk verloren ze hun doelen, waarden en kaders uit het oog en misten ze voldoening.

4. Put in the work

De meeste ondernemers zijn lui en maar weinig mensen zijn bereid om consistent het werk te doen om echt door te breken. Als jij bereid bent om wel het werk te doen, dan is een doorbraak niet ver weg.

5. Stop nooit met leren

Iedere investering die je in jezelf doet, levert je de rest van je leven rendement op. Lees en leer alsof al je succes als ondernemer er vanaf hangt… vooral omdat het ook echt zo is.

6. Massive action

Je wordt niet succesvol met een beetje aanmodderen… wat jouw definitie van succesvol ondernemen ook is. Onderneem massive action op de momenten dat je aan het werk bent.

7. Wees unstoppable

Een ding weet je zeker… op een dag gaat het tegenzitten en misschien ga je zelfs op je bek. Succesvolle ondernemers zijn unstoppable. Ze staan altijd weer op en vechten zich terug in de wedstrijd.

Kortom… als je succesvol als ondernemer wilt worden, moet je hard werken, dichtbij jezelf blijven en continu toetsen of je nog naar je doelen toe werkt. Het lijkt kort door de bocht en simplistisch, maar in de kern zijn dit de belangrijkste succesfactoren.

Belangrijkste vaardigheden voor succesvol ondernemerschap.

Ik ga ervanuit dat je inhoudelijk genoeg weet van je producten en/of diensten om klanten goed te kunnen bedienen. Die vaardigheden die ik hieronder opsom zijn essentieel voor ieder type ondernemer of onderneming.

Dit zijn ze op volgorde van belangrijkheid:

Ja, ook als je een creatief of commercieel talent bent, moet je goed zijn met cijfers. Je hoeft geen boekhouder te zijn, maar je moet de cijfers wel begrijpen. I’ve learned the hard way.

Maar ook als je mensen wilt helpen of een boekhouder bent, moet je goed zijn in sales en marketing. Is het niet om je bedrijf te vermarkten, dan is het wel om je ideeën en oplossingen te verkopen aan klanten of collega’s.

Ik weet nog hoe ik vroeger riep dat ik als commercieel persoon nooit goed zou worden in cijfers. Inmiddels ben ik juist heel goed in cijfers. Niet als boekhouder, maar als ondernemer. Ik gebruik cijfers nu juist om mijn business te laten groeien. Om slimme beslissingen te maken.

In het bovenstaande lijstje staat geen enkele eigenschap, waarvan je je het gemis kunt permitteren als je een succesvolle ondernemer wilt worden.

Succesversnellers

Als ondernemer heb je vaak te maken met complexe omgevingen en zaken die van invloed zijn op succes. Daarom hebben de meeste succesvolle ondernemers een aantal succesversnellers om ervoor te zorgen dat ze de juiste dingen doen op het juiste moment.

Hieronder som ik in willekeurige vorm op wat succesversnellers zijn voor ondernemers:

1. Houd een journal bij

Een journal bijhouden is een belangrijke hack voor succesvol ondernemerschap. Het is bewezen dat het stress vermindert, maar ook dat je er als ondernemer van groeit. Lees hier hoe je een business journal bijhoudt.

2. Een coach en/of mentor

Mijn grootste groei heb ik doorgemaakt door me te laten helpen door een mentor en een business coach. Een coach of mentor helpt je om dingen te zien die je zelf niet ziet en helpt je om sneller je doelen te bereiken.

3. Lezen en luisteren

Lees en luister biografieën van succesvolle mensen. Niet alleen ondernemers. Hoe meer je er leest, hoe meer je de overeenkomsten ziet tussen al die succesvolle mensen. Boeken van succesvolle ondernemers.

4. Sluit je aan bij een mastermind

Je aansluiten bij een (kwalitatieve) mastermind is een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om succesvoller te worden als ondernemer. Zorg wel dat het like minded people zijn.

5. Workshops en seminars

Woon regelmatig workshops en seminars bij. Niet alleen leer je steeds iets nieuws, je leert ook andere ondernemers kennen die in zichzelf investeren. De kans dat je daar een waardevol netwerk opbouwt, is groot.

Mijn laatste advies

Het is bijna onmogelijk om iedere dag te denken aan alle dingen die je zou moeten doen om succesvol te worden als ondernemer. Daarom is het essentieel dat je gewoontes (habits) gaat vormen die bijdragen aan jouw succes als ondernemer.

Zoals je al hebt kunnen lezen, wordt succes alleen door jezelf beïnvloed. Daarom zou een groot deel van de gewoontes moeten bestaan uit processen die jou als ondernemer verbeteren.

Hieronder vind je een lijstje met habits die ikzelf heb ontwikkeld om te groeien als ondernemer:

  • Luisterboeken & podcasts luisteren in de auto

  • Iedere avond tussen 19:00 - 20:00 lezen

  • Iedere woensdag blogs schrijven

  • Iedere maand min. 5 nieuwe ondernemers ontmoeten

  • Dagelijks affirmations en doelen doornemen

  • Dagelijks schrijven/lezen in mijn journal

  • Dagelijks een half uurtje stilte (om na te denken)

That’s it.

Ik hoop dat ik met dit artikel jou op weg heb geholpen om jouw definitie van succes te bepalen en dat mijn tips je helpen om je doelen te bereiken.

Stel je vragen gerust in de comments of deel jouw definitie van succes.

Join the conversation

or to participate.