• Nico's nieuwsbrief
 • Posts
 • Hoe ik milestones gebruikte om te bepalen hoeveel ik kon investeren in Springcast

Hoe ik milestones gebruikte om te bepalen hoeveel ik kon investeren in Springcast

Ontdek in deze post hoe het definiëren van duidelijke milestones en een rationeel besluitvormingsproces me hielpen om gefundeerd te investeren in Springcast en niet geleid te worden door emoties.

In mijn vorige post schreef ik over hoe ik €6000 betaalde voor het bouwen van een MVP toen ik Springcast startte. Dat was de eerste milestone… kunnen we technisch iets bouwen dat werkt. Nu gaan we het over de volgende milestones hebben.

Heb je de vorige post nog niet gelezen? Open ‘m alvast in een nieuw tabblad en lees ‘m zo of en andere keer. Je kunt dit artikel in ieder geval prima lezen zonder het MVP-artikel.

Milestones als stoplicht

Toen ik startte met Springcast was ik helemaal verliefd op het idee dat ik een podcast hosting platform zou starten. Ik zag al helemaal voor me hoe het moest gaan werken, wie de klanten zouden worden, enzovoorts.

En dat was meteen de grootste valkuil…

Want te vaak raken ondernemers verliefd op hun eigen idee. En die verliefdheid verblindt! Het zorgt ervoor dat ondernemers hun idee kosten wat het kost willen laten slagen. Dit leidt tot problemen. Want soms is de harde waarheid dat het idee niet goed genoeg is. In ieder geval niet om er een bedrijf op te baseren.

Ik gebruikte daarom vooraf gedefinieerde milestones. Ook omdat ik bereid was om serieuze bedragen te investeren (ook weer een valkuil ;)). Ik wist dat als ik dit niet rationeel zou aanpakken, mijn startup zomaar een geldslurpend monster kon worden dat gekoppeld was aan mijn ego.

Mijn milestones

Als Business coach verdiende ik goed geld. Tussen de €200.000 en €300.000 per jaar. Ik heb in die jaren dan ook mooi potje kunnen opbouwen om te investeren. En met deze kans was ik bereid om diep te gaan om het te laten lukken… maar alleen als de potentie er was om iets ‘groots’ te bouwen.

Voordat ik mijn milestones deel en het bijhorende budget, wil ik vooral benadrukken dat;

 1. Je niet zoveel geld achter de hand hoeft te hebben (als ik toen had)

 2. Milestones ook belangrijk zijn met kleinere budgetten

Goed… hier komen ze…

#1 Kunnen we het maken?

Voor iedereen die kids heeft… ik dacht bij het schrijven van die titel inderdaad aan Bob de Bouwer ;)

Milestone 1 ging over haalbaarheid. Kunnen we tegen een relatief kleine investering iets werkends bouwen, waarmee we de markt op kunnen om te valideren. Dat kun je lezen in mijn vorige blogpost 👇

Eigenschappen

 • Budget: €5.000 (uiteindelijk 6K uitgegeven)

 • Validatie: Kunnen we het technisch maken? (✅)

#2 Is er überhaupt genoeg markt?

Hier zullen de meningen over verschillen. Normaal gesproken is dat iets wat je doet voordat je een MVP laat ontwikkelen. In het geval van Springcast waren er al internationale concurrenten en ik kende de markt al goed door mijn achtergrond.

De tweede milestone was dus om uit te zoeken of er in Nederland wel wat gebeurde op dit vlak. Ik bedoel… het was 2020 en de podcast nog maar net in opkomst. En natuurlijk de vraag… al ze er al zijn, zitten ze dan nog wel te wachten op iets nieuws.

Dit valideren deed op de volgende manieren:

 • Zoekvolume op termen als ‘Podcast hosting’ onderzoeken (met deze tool)

 • Een Google Ads campagne op een landingspagina die ik zelf maakte

 • Praten met podcast experts in de markt

Eigenschappen

 • Budget: €5.000 (uiteindelijk 2K uitgegeven)

 • Validatie: levert adverteren klanten op? Wordt er naar het product gezocht? Denken de experts dat er nog iets op te lossen valt?

Resultaten

 • De campagne leverde al snel trial-accounts op

 • Binnen 1 week hadden we een jaarfactuur aanvraag

 • Er bleek zo’n 110x per maand naar het product gezocht te worden (eigenlijk te laag).

 • Experts noemde vaak dingen als “klaar met Amerikaanse partijen”, “slechte support” en vroegen waar we de data gingen opslaan. Dat laatste werd later nogal belangrijk.

#3 Is de markt groot genoeg

Dit was lang een twijfelpunt. De markt in Nederland was in 2020 niet groot genoeg. Zeker omdat we een product aanboden dat slechts een paar tientjes per maand kostte. Ik moest dus onderzoek doen naar trends en ontwikkelingen binnen de markt. Ik heb tientallen podcasts en interviews doorgeploeterd om te achterhalen of de podcast-markt zich verder zou ontwikkelen.

Uiteindelijk leek het uitzicht rooskleuring. De Big tech praatte al over podcast oplossingen (Amazon & Google), Spotify kocht de Joe Rogan show voor 100M en ook steeds meer bedrijven startte een podcast.

Eerlijk is eerlijk… hier neigde het kwartje meer naar ‘niet doen’ dan naar ‘wel doen’ en heb ik op basis van die “verliefdheid” het kwartje toch maar gepushed naar ‘wel doen’.

Eigenschappen

 • Budget: €10.000 voor volgende fase vrijgemaakt

 • Validatie: Zit er genoeg potentie in de markt en is/wordt het een groeimarkt?

Resultaten

 • Big tech bleek vol in te zetten op podcasts

 • Grotere klanten maakten accounts aan

En toen?

In de daaropvolgende maanden zou ik nog zo’n €30.000 investeren in het doorontwikkelen van het product, het aannemen van een eerste medewerker en advertising.

Ik zou nog heel wat momenten van twijfel ervaren, waarbij ik me af zou vragen of ik er wel verstandig aan had gedaan. Door dit grondige proces, en met name milestone 3, bleef ik vertrouwen op het proces en mijn research.

Als ook maar een van de milestones niet succesvol werd behaald, dan was ik gestopt met investeren. En wellicht had ik zelfs de business gesloten. Gelukkig liep het allemaal goed, maar zo rationeel zat ik erin. En dat moet ook.

Take-a-ways

 • Inschrijven op mijn nieuwsbrief = slim ;)

 • Milestones helpen je, ondanks je verliefdheid op je idee, toch rationeel te beslissen.

 • Koppel een maximaal budget aan iedere milestone

 • Wees niet bang om te stoppen als er een sein op rood gaat.

Join the conversation

or to participate.