Persoonlijk leiderschap; de sleutel tot succes

Oké, dus persoonlijk leiderschap is de sleutel tot succes… maar wat is het dan en hoe kun je jouw persoonlijk leiderschap verbeteren? Waar begin je en hoe draagt het dan bij aan succes?

Persoonlijk leiderschap gaat over ‘jezelf leiden’. Jezelf richting geven, verantwoordelijkheid nemen en jezelf in beweging krijgen (en houden) om richting je doelen te werken.

Allemaal redelijk abstract nog… I get it.

In dit artikel over persoonlijk leiderschap, ga ik het zo concreet mogelijk voor je maken. En wel zo concreet dat ik het artikel afsluit met een aantal vaardigheden die iedereen als eerste zou moeten ontwikkelen én een aantal oefeningen om je op weg te helpen.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de wens van een individu om de verantwoordelijk over zijn eigen leven te nemen en zichzelf te leiden met als doel om zijn of haar doelstellingen te bereiken.

Feitelijk komt het erop neer dat je de regie neemt in het stellen en bereiken van je doelstellingen, waarbij je bewust bent van je talenten, tekortkomingen, patronen, waarden en grenzen.

Het gaat over je doelen bereiken in de breedste zin van het woord. Niet alleen geld of succes gerelateerd. Het kan ook zijn dat je het doel stelt dat je geduldiger bent richting je partner of je kinderen.

Uiteindelijk is het ultieme doel van persoonlijk leiderschap dat je wordt wie je graag wilt zijn.

Waarom persoonlijk leiderschap tot succes leidt

Met de komst van het internet is letterlijk ieder geheim over succesvol worden of doelen bereiken prijsgegeven. Waar vroeger slechts een aantal schrijvers hun inzichten en geheimen deelden in boeken, deelt tegenwoordig bijna iedere self made hoogvlieger zijn learnings, inzichten en ‘geheimen’.

En als ik kijk naar de mensen om me heen, zie ik iedereen dezelfde content consumeren. Ze lezen dezelfde boeken, artikelen en gaan naar dezelfde seminars, workshops en trainingen.

En toch wordt maar een kleine groep daadwerkelijk succesvol. En tot 2012 behoorde ik tot die grote groep die dacht… “ik weet net zoveel en soms meer dan die kleine groep die wél succesvol is geworden”… sterker nog… ze huurden mij in voor mijn kennis. En toch bleef míjn doorbraak uit.

Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik besefte dat tot dan toe mijn succes uitbleef door mijn gebrek aan persoonlijk leiderschap.

Er zijn vier belangrijke redenen, waarom ik denk dat persoonlijk leiderschap dé sleutel tot succes is. Ik som ze hieronder op en zoom daarna verder in op waarom deze pijlers zo belangrijk zijn.

4 Redenen waarom persoonlijk leiderschap tot succes leidt

1. Jij bent 100% in control

Jij bent 100% in control over jouw toekomst en succes. Succes hangt niet af van externe factoren. Persoonlijk leiderschap is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en uiteindelijk je eigen bestemming bepalen.

2. Oorzaak – Gevolg

Alles wat je ervaart is een gevolg van iets dat je in het verleden hebt gedaan (of is overkomen). Je acties die je vandaag neemt, leiden tot een gevolg in de toekomst. Zowel in de positieve zin als in de negatieve zin.

3. Kansen benutten

We hadden allemaal de kans om Facebook te bedenken. Maar 99,9% van de bevolking had niet voldoende bagage om een Facebook succesvol te maken en slechts één iemand had genoeg persoonlijk leiderschap zich om er dag en nacht aan te werken.

4. Focus

Persoonlijk leiderschap gaat ook over richting. En omdat je richting hebt, kun je beter focussen. Je weet namelijk beter wat in lijn licht met je eigen doelen, waarden en kaders.

Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf. Bij wie je bent, wie je wil zijn en wat je wilt bereiken. Die zelfkennis helpt je om te bepalen wat je wel en niet wilt (en kunt) doen. Dat leidt dan weer tot focus, waardoor je niet allemaal halfbakken projectjes opstart door alle kansen die op je pad komen.

Maar zelfs dat is nog geen garantie op succes, want onderweg gaan er dingen fout. Er moeten dingen gebeuren, het wordt moeilijk en soms onmenselijk zwaar. En dat hoort zo.

Want fouten, moeilijk en zwaar zijn onderdeel van het groeiproces. Zonder struggle, geen groei. En zonder groei, geen succes.

En dat is waar persoonlijk leiderschap doorslaggevend voor succes is. Want het overgrote deel van de bevolking geeft op als het zwaar wordt. Of ze worstelen zich door de struggle, maar leren niets in het proces omdat ze zichzelf als slachtoffer van het systeem zagen.

Wat de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap oplevert:

  • Je bouwt mental power op

  • Je verbetert je zelfbeeld

  • Je vergroot je motivatie

  • Je wordt meer weerbaar

  • Je zelfvertrouwen groeit

  • Je potentieel neemt toe

  • Je wordt beter in omgaan met tegenslagen

  • Je kunt beter met stress omgaan

  • Je wordt slimmer en wijzer

En de lijst kan nog wel een tijdje doorgaan, maar dit geeft je een beeld. Uiteindelijk wordt je er als mens sterker, wijzer en beter van. Je legt de lat steeds wat hoger en vergroot daarmee je potentieel, waardoor je in staat bent om sneller en beter je doelen te bereiken.

Benodigde mindset

Als je met persoonlijk leiderschap aan de slag wilt gaan, heb je een bepaalde mindset nodig. Een growth mindset. Een mindset waarbij je struggle en stress ziet als puzzels die opgelost moeten worden om een volgende stap te maken.

Dit zijn de vier randvoorwaarden waar je aan moet voldoen als je met persoonlijk leiderschap aan de slag wilt gaan:

Randvoorwaarden voor persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is iets dat van binnenuit komt. Anderen kunnen je helpen bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, maar er is maar 1 iemand die persoonlijk leiderschap kan uitoefenen en dat ben jij.

Daarom is de vierde randvoorwaarde doorgaans de belangrijkste. Je kunt coaches inhuren, trainingen volgen en boeken lezen, maar uiteindelijk moet je het uitoefenen om resultaat te boeken.

Kritische en grondige reflectie

Het is zo moeilijk om je eigen gedrag objectief te analyseren. Sommige gedragingen zitten al decennia in je systeem en je bent je vaak niet eens bewust meer van het feit dat je jezelf zo gedraagt.

Eigenlijk is er maar 1 manier om dit soort gedraging van jezelf te zien en dat is door diepgaande, kritische en grondige reflectie.

Persoonlijk doe ik deze reflecties met behulp van journaling. Maar het begint bij het nemen van tijd om te reflecteren. Dat betekent dat je onafgeleid nadenkt over situaties, doelen, gewoontes en gedragingen.

💡

Reserveer wekelijks een half uur om te reflecteren. Schrijf in je journal en sluit je even af voor de buitenwereld. Werk bij voorkeur met pen en papier en gebruik geen devices. Denk na over dingen die goed gingen, dingen die fout gingen of dingen die anders hadden gekund.

Dat reflecteren is vooral interessant als je het regelmatig doet en je bevindingen (eerlijk) opschrijft. Bijvoorkeur in een journal. Hierdoor kun je later eenvoudig even snel door je eerdere reflecties bladeren. Je zult zien hoe snel dat leidt naar awareness over je eigen gedrag.

In mijn artikel over een journal bijhouden, deel ik hoe je ondernemer en high achiever een journal bijhoudt, inclusief voorbeelden uit mijn eigen journal.

Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen opschrijven:

Vandaag betrapte ik mezelf erop dat ik mezelf weer helemaal verloor in het zoeken naar productiviteits-apps. Hierdoor heb ik vandaag niet af kunnen krijgen wat ik had willen doen. En uiteindelijk blijf ik toch bij de app die ik al jaren gebruik. Het was niets anders dan een afleiding.

En nee… dit komt niet uit mijn journal 🤥

Awareness

Awareness is ‘the magic word’ als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Het bewustzijn van aangeleerd gedrag, het bewustzijn van je krachten en tekortkomingen, maar ook het bewustzijn wat je wilt in het leven, wat je grenzen zijn en je kernwaarden. Klinkt saai? Check dan eens mijn artikel over succesvol ondernemen.

Daar is niets saais en corporates aan.

Maar goed. Awareness helpt je dus om jezelf te zien en te voelen. En schrik niet van al die softe termen… dit gaat nog steeds allemaal over keiharde performance.

Waar het op neer komt is dat je weet welke doelen je wilt gaan bereiken en wat jij moet veranderen om die doelen te bereiken. En dat kan alleen als je weet wat je huidige patronen zijn. Dit is overigens een belangrijke reden waarom mensen een coach inhuren.

Het is voor een professioneel coach makkelijk om jouw patronen te herkennen, dan dat het voor jou is.

Motivatie

Er is maar een ding waar ik qua ondernemerschap mijn handen voor in het vuur steek… het gaat een keer zwaar en moeilijk worden.

En niet alleen qua ondernemerschap. Als jij persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen, dan moet je veranderen. En als er iets is wat moeilijk is, dan is het wel veranderen.

Motivatie is daarom een belangrijke randvoorwaarden als je leiderschap wilt gaan ontwikkelen. En motivatie creëer je door ‘te doen’. In mijn artikel ‘geen motivatie‘ leg ik niet alleen uit wat je moet doen als je geen motivatie hebt, maar ook hoe je motivatie kunt opwekken.

En voor de lange termijn kan een doelstelling of een zelfoverstijgend purpose ook voor motivatie zorgen.

Zelfsturing

Doe dit goed en je presteert beter dan 80% van de bevolking. Zelfsturing gaat over zelf in beweging komen, zonder dat iemand je daarvoor aanspoort.

De meeste mensen bewegen nauwelijks vanuit zichzelf, sommige mensen komen in beweging als ze worden aangespoord of toegejuicht, maar slechts enkele mensen doen het vanuit zichzelf… ook als er niemand kijkt of juicht.

Als kind ruimde je je kamer op als je moeder erom vroeg. Op school maakte je huiswerk als de meester je die opdracht gaf, in je eerste baan deed je iets als je baas je wat vroeg.

Maar er komt een moment, waarop mensen je niet meer iets (zouden moeten) opdragen of vragen. En als het gaat om je eigen, persoonlijke ontwikkeling is er meestal niemand die je wat vraagt op opdraagt.

Dit is de belangrijkste pijler van persoonlijk leiderschap. Jezelf opdragen om aan je doelen te werken. Jezelf aansporen om door te gaan als het zwaar wordt.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Oke, nu je weet wat persoonlijk leiderschap is, gaan we kijken naar hoe je persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen. Ik ga ervan uit dat het qua mindset goed zit. Nu is het tijd om in actie te komen.

De onderstaande stappen helpen je door het proces.

1. Breng in kaart wie je bent

Dit lijkt een overbodige stap, maar de meeste mensen kunnen zo niet hun belangrijkste kernwaarden opnoemen. Terwijl dat een belangrijk onderdeel is van je doelen. Schrijf je kernwaarden, grenzen, talenten, tekortkomingen en patronen op.

2. Bepaal je doelen

Denk na over welke doelen je zou willen bereiken. Zowel zakelijk als privé. Toets je doelen aan je waarden en zorg dat ze niet conflicteren. Schrijf eens op wat voor mens je over 10 jaar wilt zijn. Wat doe je dan? Hoe ben je dan? Hoe leef je dan?

3. Maak een plan

Geen dik boekwerk, maar gewoon een lijstje met vaardigheden of eigenschappen die je (verder) zou moeten ontwikkelen om je doelen te bereiken. Prioriteer de eerste 3. Bijvoorbeeld (doorzettingsvermogen, volhardendheid, etc).

4. Begin klein en breid uit

Begin eerst eens met 1 vaardigheid of eigenschap die je wilt ontwikkelen en focus je op het proces om daar beter in te worden. Lees er artikelen of boeken over en probeer verschillende dingen uit om jezelf op dat gebied te ontwikkelen en houd je ontwikkelingen bij in een journal. Breid langzaam uit naar meerdere ontwikkelingen.

5. Herhaal

Herhaal dit proces regelmatig. Naarmate je persoonlijk leiderschap zich ontwikkelt, verander jij en waarschijnlijk ook je doelen. Wat zeker is veranderd, zijn je talenten en tekortkomingen. Doorloop daarom, in ieder geval, jaarlijks dit proces.

In het begin toen ik zelf begon met persoonlijk leiderschap ontwikkelen, werkte ik soms aan meer dan 10 vaardigheden en eigenschappen tegelijkertijd. Maar naarmate mijn leiderschap zich begon te ontwikkelen, kon ik het me permitteren om me soms een lange tijd te focussen op 1 of 2 punten die ik wilde ontwikkelen.

Ik zou je in ieder geval aanraden om aan niet meer dan 5 vaardigheden of eigenschappen te werken. Anders is de kans dat je dingen halfbakken gaat doen groot… of nog lastiger… je brandt jezelf op omdat het teveel tegelijk is.

Tot slot; de succesformule

Persoonlijk leiderschap is de sleutel tot succes, omdat jijzelf de drijvende kracht wordt achter jouw persoonlijke ontwikkeling. En zoals een van de rijkste investeerders ter wereld ooit zei:

"By far the best investment you can make is in yourself."Warren Buffet

Ik was vroeger nooit goed op school. Ik had geen noemenswaardige diploma. Ik reed op een koeriersbusje op schiphol en was zo lui als dikke stront. Tot ik op een dag besloot dat ik een ander leven wilde.

Ik noemde dat toen geen persoonlijk leiderschap ontwikkelen, maar dat is wel wat ik deed. En ik moest van ver komen (vooral qua mentaliteit) en het was zwaar lastig en onzeker.

Maar ieder jaar werd ik een beetje meer de persoon die ik wilde zijn en mijn doelen heb ik inmiddels al tientallen keren omhoog kunnen bijstellen. En ik ben dankbaar dat ik ooit onbewust bekwaam zo actief heb gewerkt aan mijn persoonlijk leiderschap dat ik nu een leven mag leiden, waarvan ik toen droomde.

Ik hoop dat dit artikel jou ook helpt om jouw doelen te bereiken en de persoon te worden die je altijd al wilde worden.

Join the conversation

or to participate.