SEMRUSH review
SEMRUSH REVIEW

SEMRUSH; is het de investering waard?

SEMRUSH is de tool die ik drie keer heb opgezegd vanwege de hoge kosten, maar waar ik steeds weer terug blijf komen. Nu voor de laatste keer neem ik SEMRUSH uitgebreid onder de loep. Voor mezelf, maar ook voor jou.

Nico Oud
Nico Oud

Inhoudsopgave

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit een van die artikelen is die ik niet alleen voor jou schrijf, maar ook voor mezelf. De volgende keer dat ik kosten wil besparen door SEMRUSH op te zeggen, lees ik dit artikel aandachtig door 😉

Maar laat ik direct dit zeggen… SEMRUSH is niet voor iedereen!

Want het abonnement begin bij $99 per maand en hoewel de meesten van jullie (en ik) meer dan voldoende hebben aan die versie, is het toch een aanzienlijk bedrag wat je maandelijks betaalt.

Maar ik heb mijn rendement uitgerekend en nu kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik steeds probeer te bezuinigen door SEMRUSH op te zeggen.

Daar zo meer over, maar eerst even de samenvatting van mijn review.

SEMRUSH REVIEW

De samenvatting en conclusie

SEMRUSH is absoluut dé krachtigste SEO tool die op de markt verkrijgbaar is. Met een vanafprijs van $99 is deze SEO tool alleen niet voor iedereen geschikt.

Maar als je dat geld kunt uitgeven aan een marketingtool, kan SEMRUSH weleens je beste marketing-investering zijn. SEMRUSH is namelijk meer dan een SEO platform. Het is een compleet marketingplatform voor SEO, contentmarketing, concurrentieanalyses, advertising research en nog veel meer.

Vergelijk de prijs, met al die functionaliteiten, eens met concurrenten zoals MOZ, Hrefs, Mangools en SeRanking en je zult snel concluderen dat die $99 zo gek nog niet is.

Inleiding (vervolg)

Inmiddels ben ik dus al drie keer weggegaan bij SEMRUSH, omdat ik wat kosten probeer te besparen. Ik ben al twee keer overgestapt naar SeRanking en een keer naar Mangools, maar iedere keer kom ik weer terug bij SEMRUSH.

Het is alsof je altijd een nieuwe BMW hebt gereden en nu teruggaat naar een tweedehands Golf. In het begin is het prima. Het brengt je van A naar B en die Golf is zo gek nog niet. Maar na een tijdje begin je dingen te missen. Het comfort tijdens lange ritten, het geluid van de audio en de formidabele wegligging. Maar ook een aantal functionaliteiten, zoals bluetooth en up-to-date kaarten voor de navigatie missen.

Zo kom ik steeds tot de conclusie (nu voor de laatste keer ;)) dat bepaalde SEMRUSH functionaliteiten echt het verschil maken in de strijd om de topposities in Google. Ook moet ik steeds concluderen dat die $99 dollar een schijntje is, gezien de functionaliteiten… nog even los van die topposities die ik ermee behaal.

Kan een tool dan zoveel verschil maken? Ik dacht van niet, maar weet nu niet beter. Ik leg straks uit waarom.

Waarom ik steeds terugkom bij SEMrush

De belangrijkste reden waarom ik steeds terugkom bij SEMrush, en tevens de reden dat SEMrush daadwerkelijk mijn rankings verhoogt, zijn de research functionaliteit én on-page optimalisatie functionaliteiten.

SEMrush geeft me een voorsprong op de concurrentie, omdat ik toegang heb tot de beste data. Met SEMrush kan ik de advertenties van mijn concurrenten analyseren, ik zie waar mijn concurrenten hun traffic vandaan halen, maar SEMrush biedt met ook inzichten die nodig zijn om op die zoekwoorden te ranken.

Ik behandel hierna de belangrijkste 5 functionaliteiten, waarvan ik vind dat ze het grote verschil maken ten opzichte van de andere SEO software in de markt.

Ik som ze hieronder voor je op om je een goed beeld te geven.

1. Keyword research in SEMRUSH

Hieronder zie je de keyword overview module van SEMrush, waar het researchen van keywords begint. Onder de afbeelding leg ik verder uit wat je ermee kan.

SEO gaat niet alleen over met je zoekwoorden hoog in Google komen, maar om met de juiste zoekwoorden in Google te ranken. En dat is precies waar SEMrush zich onderscheidt.

Persoonlijk vind ik dat SEMrush een van de meest gebruiksvriendelijke en krachtige tool voor zoekwoorden onderzoek heeft.

Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien, heb je een duidelijk overzicht van het keyword. Bovenin de belangrijkste informatie, zoals zoekvolume, de moeilijkheid om te ranken, de Cost Per Click indicatie en concurrentie in Google AdWords.

Vooral het onderste deel van de afbeelding is uiterst handig. Hier zie je direct de volumes van eventuele varianten op het zoekwoord, de vragen rondom het zoekwoord en gerelateerde zoekwoorden.

Keyword Magic Tool

De Keyword Magic Tool geeft je (nog) meer data, zoals je hieronder kunt zien. Hier maak je complete selecties, welke je eenvoudig aan de keyword manager kunt toevoegen.

De keyword manager stelt je in staat om lijsten met keywords aan te maken. Handig om keywords in bij te houden, waar je nog geen content voor hebt, maar later wel op wilt ranken. Of je kunt deze lijsten gebruiken om SEO campagnes vorm te geven.

Hieronder zie je de Keywords Magic Tool.

2. On-page SEO checker

Een andere functionaliteit die ik veel gebruik, is de on-page SEO checker. Hieronder zie je het overzicht van alle ideeën die SEMrush heeft, op basis van de content op je website. Zoals je ziet kan ik mijn traffic met 1000% procent verbeteren 😉

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n set aanbevelingen voor mijn artikel over de TOWS-matrix.

Het mooiste van deze SEMrush functionaliteit is dat je door kan klikken voor uitgebreide informatie over hoe je een issue kan oplossen eventueel onderbouwd met benchmark informatie van de top 10 in Google op dat zoekwoord.

3. Content distributie met SEMrush

Hier wordt het echt interessant… je kunt met SEMrush niet alleen je website qua SEO optimaliseren, maar het ook gebruiken als een contentmarketingplatform.

Zo heeft SEMrush een uitgebreide social media poster in het pakket, waarmee je posts kunt inplannen op social media. Zie hieronder.

Dit is een functionaliteit waar je normaal gesproken al $99 voor betaalt. (p.s. probeer SEMrush hier uit)

0:00
/0:15

4. Marktonderzoek

De vierde tool die meer dan die maandelijkse $99 waard is, is de market explorer. Deze tool helpt je om in kaart te brengen wie je concurrenten zijn (op basis van keywords), maar ook hoe je presteert in de markt.

Hieronder zie je mijn competitive matrix. Ik ben op basis van mijn ranking de challenger in mijn markt.

Nu vraag je jezelf misschien af wat je met zo’n matrix moet, los van het feit dat het een leukigheidje is. Maar ik gebruik deze matrix om opkomende concurrenten te spotten en daarmee in kaart te brengen tegen welke leaders ik het opneem. Dit helpt me weer bij mijn zoekwoorden strategie.

Geen enkele andere SEO tool biedt zulke krachtige tools voor zo’n laag bedrag per maand… sterker nog… geen enkel andere tool biedt al deze krachtige features in één pakket.

5. PPC research

De 5 vijfde key feature van SEMrush is de PPC research module. Je kunt met deze module veel meer dan alleen research, maar ik vind deze feature extreem nuttig. En niet alleen als je adverteert.

Ik gebruik deze feature ook om de positionering van mijn concurrenten te analyseren. Je kunt namelijk de advertenties van je concurrent opvragen op een bepaald keyword. Zie hieronder het voorbeeld van Bol.com.

Of nog mooier… hieronder zie je een uitgebreide analyse van de Bol.com ads. SEMrush toont je targetting qua geslacht en leeftijd, maar ook over welke categorieën hun budget is verdeeld.

Ook de Display ads worden getoond, zodat je precies ziet welke banners je concurrent gebruikt. Dit zou je normaal gesproken veel tijd kosten, omdat je nooit qua profiel-targetting voor alle ads in aanmerking zou komen.

Dus ondanks dat SEMrush bekend staat als een SEO tool, is het veel meer dan dat. En als al deze tools en data afzet tegen het bedrag van $99 per maand, dan is mijn persoonlijke mening dat SEMrush hier echt over-delivered.

6. De CI-module (premium add-on)

Als laatste feature wil ik nog de SEMrush CI-module uitlichten. Deze feature is als add-on te verkrijgen bovenop je abonnement en geeft je de mogelijkheid om je concurrenten uitgebreider te analyseren dan je met de standaard modules van SEMrush kan.

Het is alsof je de SEO-specialist van je concurrent mag uithoren 😈

Zo kun je je eigen marketing benchmarken ten opzichte van je concurrentie. Hierdoor kun je eenvoudig kansen spotten. Hieronder zie je de Traffic Journey van Bol.com. Die laat zien hoe Bol aan zijn bezoekers komt.

Maar ook… en hier komt het… de websites die men het vaakst bezoekt na een bezoek aan jouw website. Die staan aan de rechterkant op de onderstaande afbeelding.

De CI-module geeft je met een simpele zoekopdracht inzicht in de complete traffic strategie van je concurrent. Hieronder krijg je een indruk van een deel van de data die je krijgt:

De CI-module van SEMrush is niet voor iedereen (gelukkig ;)) met een prijskaartje van $200 per maand bovenop je reguliere licentie, maar als je het kunt missen kun je mogelijk een oneerlijk concurrentievoordeel voor jezelf creëren. Want kennis = macht.

En bovendien bespaart deze module je veel tijd en giswerk, waardoor je meer tijd over hebt om daadwerkelijk te werken aan je content en SEO.

NOTE: Na mijn uitgebreide review heeft SEMrush aangegeven dat mijn volgers gratis de CI-module mogen testen. Je kunt via deze link deze proefperiode aanvragen.

Marketing & sales

Nico Oud LinkedIn Twitter

Ondernemer, business coach en techie. Inmiddels bouw ik mijn 7e bedrijf, 3x exit, founder @ Springcast. Op nico.nl deel ik mijn journey, learnings en liefhebberijen ;)

Opmerkingen