TickTick; mijn favoriete task manager

Ik heb een haat/liefde relatie met task managers. Ik denk dat ik letterlijk iedere bekende task manager heb uitgeprobeerd. Maar TickTick is mijn favoriete task manager en ik zal je uitleggen waarom.

Task managers of todo apps kunnen blessing of een curse zijn. De valkuil om enorme lijsten te maken en er nooit meer naar om te kijken is een reeel gevaar voor velen van ons. Meestal omdat de lijst op een bepaald moment zo overweldigend wordt, dat je de app niet eens meer durft te openen.

Ik heb ook geprobeerd te leven zonder task manager. Dat lucht eerst op en een tijd lang kon ik best zonder. Maar dan begin je dingen te vergeten of je agenda te misbruiken om taken te onthouden. En meestal eindigt het dan in het ouderwets 'lijstjes onthouden'. En als ik ergens niet goed in ben.. ;)

Lees ook mijn artikel over Time blocking.

Te kust en te keur; task managers

Vroegah had je slechts een paar task managers die ertoe deden. Tegenwoordig zijn het er duizenden. En ze zijn allemaal iets anders dan de anderen... of soms zelfs slechte copycats. Maar een klein beetje rondneuzen op het internet leidt al snel naar toplijstjes met De beste task managers.

Maar, omdat je hier nu toch bent, zal ik je mijn toplijstje geven van beste task managers. De #2 is by far het meest populair vanwege zijn vele integraties, maar de #1 is mijn persoonlijke voorkeur. Dus op volgorde van mijn voorkeur:

Mijn favoriete task manager

Maar van al die duizenden task managers, en dan hebben we het nog niet gehad over project management tools, is TickTick toch wel mijn favoriet... en nu volgt een waarschuwing ;)

Ik switch met enige regelmaat van task manager. Soms omdat ik een nieuwe impuls nodig heb... ik ben maar gewoon eerlijk ;)... soms omdat een van de apps een hele interessante, nieuwe feature heeft gelanceerd en soms omdat ik een functie mis. Maar ik kom steeds terug bij TickTick.

Dus laat ik beginnen met waarom TickTick een hele fijne task manager is en dan eindig ik met waarom ik steeds terug blijf komen bij TickTick en wat mijn hart dus sneller laat ticken... sorry... moet ik niet doen 🫣 😄

Overzicht van functies die belangrijk voor mij zijn in een task manager

Natuurlijk, de kern van een goede task manager is de mogelijkheid om een taak op een lijstje te zetten. Daarom omheen kun je een heleboel onzin bedenken, maar er zijn een paar functies en eigenschappen die voor mij echt belangrijk zijn, namelijk;

 • Quick add

 • Een inbox

 • Fijn ontwerp

 • Snel prioriteren

 • Snel datum koppelen

 • Web app beschikbaar

En daarnaast heb ik nog een paar nice to haves die ik fijn vind om te gebruiken, zoals kanban view (voor content), color coding, tags, filters, attachments en kalender integratie.

En nu komt het lastige... de meeste task managers voldoen hieraan 😬

De Calendar functie

Er zijn een paar zaken waar TickTick het voor mij wint. Een van die dingen is de 'Calendar' functie. Want die werkt echt fijn! Die Calendar is gesynct met je agenda's en bovenaan staan alle taken die je voor vandaag gepland hebt staan. Vervolgens kun je taken slepen in je calendar en de tijd reserveren die je er voor nodig hebt. Zie hieronder.

En eigenlijk werkt TickTick overall heel erg fijn. Zo wordt er op basis van de prioriteiten een Eisenhower Matrix gecreëerd en heb je een ingebouwde Pomodoro module. Ook zit een habit tracker in TickTick. En het allermooiste van deze functies... je kunt ze aan/uitzetten op basis van je voorkeuren.

Deze laatstgenoemde functies vallen wel onder het premium abonnement, dat ongeveer €2,40 per maand kost. Check hier de premium pagina voor meer informatie van wat je dan extra krijgt.

Taken organiseren

Belangrijk in een task manager vind ik ook de mogelijkheden die je hebt om je taken te organiseren. En meer mogelijkheden, hoe beter. Niet dat ik ze allemaal gebruik, maar soms heb je een bepaalde functie even een tijdje nodig. En dan is het fijn als je niet direct van task manager hoeft te switchen.

Dit zijn de task organizer functies die TickTick biedt:

 • Lijsten

 • Secties in lijsten

 • Tags

 • Prioriteiten

Task views

Ook is het van belangrijk dat je overzicht kunt creeren van je taken. Daar gebruik je dan views voor. Een view bepaalt (soms op basis van voorwaarden) hoe taken worden weergegeven.

 • List view

 • Kanban view

 • Day/Week/Month view

 • Calendar view

 • Eisenhower matrix*

 • Pomodoro focus view*

 • Habit tracker view*

TickTick heeft daar een paar bijzondere bij zitten (met *). Vooral de Eisenhower matrix en de Pomodoro views kunnen soms erg handig zijn. En hoewel ik ze niet iedere dag gebruik, gebruik ik ze wel regelmatig. Vooral als ik even moeite heb om te bepalen wat de prioriteiten zijn of als ik even echt moet focussen.

Afsluiting & screenshots

Ik zal binnenkort ook een post schrijven over hoe ik TickTick gebruik en ingericht heb. Ik zou er niet op wachten (er zijn genoeg video's te vinden op YouTube), maar als je jezelf abonneert op mijn nieuwsbrief, krijg je vanzelf een seintje ;) Overigens krijg je als abonnee ook toegang tot exclusieve content.

Genoeg gelezen... tijd om plaatjes te kijken... 👋

Join the conversation

or to participate.