Podcast apparatuur; mijn mobiele kit

Een succesvolle podcast begint met de juiste podcast apparatuur. Want in de begindagen kwam je nog wel weg met een opgenomen telefoongesprek, maar met het huidige concurrentie-landschap moet minimaal toch wel de geluidskwaliteit goed zijn.

Toen ik de trend had gespot, besloot ik ondanks de enorme opportunity nog even te wachten. Want ik geloof heilig in focus en ik was aan het knallen met contentmarketing en SEO. 

En ik heb altijd goede resultaten behaald door eerst 1 marketingkanaal heel goed te doen en dan pas uit te breiden naar een ander kanaal.

Maar inmiddels loopt mijn SEO en contentmarketing zo goed, dat het tijd is geworden om de podcast-kans te benutten. En dus pakte ik mijn artikel over de beste podcast microfoon er weer bij en checkte of het up-to-date was.

Het verbaasde me hoe relevant het nog was. Maar podcasting is meer dan alleen audio opnemen. Zeker als het een serieuze marketing- of business opportunity is.

Het gaat over kwaliteit, flexibiliteit en productiviteit.

Daarom heb ik een podcast studio set samengesteld met de beste podcast apparatuur die ik met mijn budget (€1.200) kon kopen. 

In dit artikel deel ik welke podcast apparatuur ik heb aangeschaft, wat je minimaal nodig hebt voor je podcast en vooral... waarom je het nodig hebt.

Mijn set van podcast apparatuur

Voordat ik je ga uitleggen wat het allemaal is en waarom je deze podcast apparatuur nodig hebt, begin ik met een overzicht van mijn apparatuur.

Rodecaster Pro II

De Rodecaster Pro is een all-in-one oplossing voor podcasting die me heel veel tijd bespaart in opname en productieproces. 

2x sE Electronics X1 s microfoon

Naast de tafelmicrofoon uit mijn eerste artikel, heb ik ook twee studio microfoons van sE Electronics die ik gebruik. Deze microfoons met arm voorkomen tik- en bonsgeluiden.

Aluminum koffer met foam

Deze aluminium pilotenkoffer heeft 2 lagen, waardoor ik al mijn podcast apparatuur in 1 koffer kwijt kan. Het bijgeleverde foam kun je eenvoudig aanpassen. 

2x Sennheiser koptelefoon (6mm stekker)

De koptelefoon hoeft niet al te duur te zijn. Ik heb gekozen voor 2 Sennheisers met een 6mm aansluiting. Deze kun je dan aansluiten op de Rodecaster Pro.

2x Microfoon arm

Ik gebruik voor beide microfoons een Microfoon arm. In combinatie met X1 s-set worden stoten en tikken tegen het bureau opgevangen. Deze specifieke set heeft de perfecte overbruggingsafstand.

De podcast studio samenstelling

Oke, je hebt nu een beeld van de podcast apparatuur die je nodig hebt om een podcast studio te bouwen die ook nog eens mobiel genoeg is om op externe locaties mee te podcasten.

Nu is het tijd om uit te leggen waarom ik mijn podcast studio op deze manier heb samengesteld en waarom ik voor deze specifieke apparatuur heb gekozen (hieronder de foto's).

Compatibiliteit

Een van de belangrijkste punten waarop ik mijn keuze heb gebaseerd, is compatibiliteit. Als de podcast apparatuur niet met elkaar samenwerkt, dan heb je er niets aan.

De aansluitingen en stekkers moeten op elkaar aansluiten. Klinkt simpel, maar ik ben niet de enige die daar te laat achterkomt ;)...

Prijs/kwaliteit

De kunst voor mij was om de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Een podcast met slecht geluid zal nooit succesvol worden. En aan de andere kant kan goede apparatuur het verschil maken tussen uren lang editten of gewoon zonder bewerking publiceren.

De podcast microfoon (in mijn geval de X1 s) heeft het meeste effect op de kwaliteit, maar de Rodecaster zorgt ervoor dat ook 'de sound' van jou en je gasten eenvoudig op elkaar af te stemmen is. Dit voorkomt dat jij bijv. heel zacht te horen bent en je gast juist heel luid.

Een goede MicroSD is van levensbelang, want als een kaartje corrupt raakt, en dat gebeurt vaker met goedkoper kaartjes, dan kan het zomaar zijn dat je je beste werk kwijtraakt... en dat om een paar euro te besparen.

Flexibiliteit & mobiliteit

Een ander aspect waar ik op heb gelet, is de flexibiliteit en mobiliteit. Flexibiliteit als in de mogelijkheid om later uit te breiden met andere podcast apparatuur en mobiliteit als in makkelijk elders op te zetten.

Want soms zal je vanuit je eigen locatie opnemen, maar soms neem je een podcast op bij je gast en dan wil je dezelfde kwaliteit als de podcasts die je op eigen locatie opneemt.

De mobiele podcast studio die ik heb samengesteld kan in 5-10 minuten volledig up-and-running zijn. 

De Rodecaster Pro

De Rodecaster Pro is een van de redenen dat ik besloten heb dat het tijd is geworden om te podcasten. Dit omdat het 'post production process', ofwel het nabewerken van opnames, me enorm tegenstond. 

In de tijd dat ik nog veel fotografeerde, vond ik het altijd een domper als ik na het schieten van mooie beelden nog uren bezig was met het oppoetsen van kleine fouten of imperfecties. 

Met audio kan dat nog veel lastiger zijn als de kwaliteit niet goed genoeg is. De Rodecast zorgt ervoor dat je gelijk het resultaat hoort zoals het wordt opgenomen. Hierdoor kun je eenvoudig via het paneel kleine aanpassingen doen om de kwaliteit te verbeteren.

De kracht van eenvoud

De Rodecaster exceleert in eenvoud. Het podcast-paneel bevat geen overbodige functionaliteiten, waardoor je met een half uurtje klooien volledig thuis bent in het gebruik. 

Die eenvoud is ook aangebracht in de functies. Een podcast starten doe je met een simpele druk op de knop en zelfs je podcast intro of een sound effect kun je met 1 druk op de knop toevoegen aan de opnames. 

Het mooie is dat de gasten dit ook kunnen horen, zodat ze weten wat er op de achtergrond gebeurt. 

Tot slot is de eenvoud terug te vinden in de handleiding... die is er niet. Wel 2 grote platen met instructies, zoals je hieronder kunt zien.

Veelzijdig en eigentijds

De Rodecaster Pro biedt je de mogelijkheid om 4 microfoons aan te sluiten, een telefoongesprek op te nemen via Bluetooth of via een USB-C aansluiting een audiobron aan te sluiten, bijvoorbeeld een laptop/iPad om een Zoom-call op te nemen.

Zeker als je drukbezette gasten wilt gaan interviewen is het handig dat je telefoon- en Zoom-gesprekken kunt opnemen.

Tot slot... en dit is vooral interessant voor de wat meer gevorderde podcasters, de Rodecaster neemt multi track op. Hierdoor krijgt iedere gast (of effect) een eigen audiobestand. Je kunt zo ieder afzonderlijk kanaal editten, zonder het andere te beïnvloeden (bijv. als 1 gast slecht geluid had).

De sE Electronics X1 s microfoon

Ik ga hier even heel eerlijk tegen je zijn... in eerste instantie kwam ik vooral bij deze microfoon uit, omdat de rest overal uitverkocht was. Want voor de hand lag het om een Yeti of een Rode NT1 aan te schaffen. Ik had namelijk al een Yeti en de Rode NT1 is de standaard in de industrie.

Maar noodgedwongen moest ik op zoek naar een alternatief en ontdekte dat mijn eerste opties vooral zijn ingegeven door social proof. Gewoon omdat iedereen die microfoons kiest.

De sE X1 s is eigenlijk een hele goede keuze. En zeker als je kijkt naar prijs/kwaliteit verhouding. Je krijgt een volwaardige studio microfoon, inclusief pop-filter en shock mount voor de prijs waarvoor je normaal alleen de microfoon koopt.

De pop-filter zorgt ervoor dat er pop-geluiden worden opgenomen als je een harde 'p' o.i.d. uitspreekt. De shock mount vangt trillingen op van bijv. je bureau. 

De pilotenkoffer met foam

De pilotenkoffer heeft direct niet zo heel veel te maken met podcast apparatuur, maar indirect is het vooral een investering in de bescherming en het behoud van de apparatuur. 

De apparatuur van de podcast studio bevat vaak kwetsbare onderdelen. Denk aan de microfoons die vol met 'fijne' electronica en sensoren zit. Maar ook voor de Rodecaster moet je goed zorgen.

Ik heb voor deze koffer gekozen, omdat de koffer bestaat uit 2 aparte compartimenten die beiden zijn voorzien van bescherm-foam dat je eenvoudig op maat kunt maken voor je apparatuur. Geen gedoe met mesjes. Gewoon voorzichtig de foam-reepjes losscheuren in de door jou gewenste vorm.

Een ander voordeel van deze koffer is dat je de koffer ook als trolly achter je aan kunt trekken. Handig als je eerst half Amsterdam door moet lopen om op je locatie aan te komen.

Tot slot is het een fijn idee dat de koffer beveiligd is met een 6-cijferige code voor beide compartimenten.

Sennheiser koptelefoons

Hier wil ik niet teveel op inzoomen, omdat in principe iedere koptelefoon voldoet. Er is alleen een dingetje waar je op moet letten en dat is dat je een 6mm jack (plug) moet hebben. 

Heb je al een bedraadde koptelefoon in je bezit, maar met de 3,5mm (kleine) jack? Ook geen probleem. In dat geval kun je op Bol.com voor een paar euro een set verloopstekkertjes kopen. 

Rode microfoon arm

Ik heb gekozen voor een microfoon die ik kan monteren aan een microfoon arm. De belangrijkste reden hiervoor is dat je de arm een filter/buffer vormt tussen bureau-geluiden en de microfoon. Bijvoorbeeld het tikken op een toetsenbord of als je tegen je bureau aanstoot. 

Met een tafelmicrofoon kunnen dat soort geluiden hard binnenkomen in de microfoon en als dat te vaak gebeurt in je podcast, dan zullen mensen afhaken... want je schrikt jezelf het apelazerus ;) 

Waar je op moet letten, is de lengte van de arm en het soort aansluiting (indien aanwezig). Sommige microfoon armen worden geleverd met een geïntegreerde USB-kabel en anderen met een XLR-connector. Die laatste heb je nodig bij de X1 s microfoon.

Verder is het goed om te kijken naar de afmetingen. Zelf had ik eerst een goedkopere versie gekocht van Trust, maar deze was te kort en rijkte niet ver genoeg om in de buurt te komen van mijn mond.

Uiteindelijk ben ik bij deze Rode microfoon arm uitgekomen. Die is groot genoeg voor de meeste bureau's en tafels.

MicroSD kaartjes

Zoals ik al eerder in het artikel schreef, is het essentieel dat je kiest voor kwalitatieve MicroSD kaartjes. De goedkopere kaartjes willen nogal eens de data beschadigen, waardoor je feitelijk gewoon je opnames kwijt bent. Het merk maakt niet zo heel veel uit, maar die van SamSung kwamen goed uit de test.

Daarnaast adviseer ik je om altijd het kaartje te formateren voor een nieuwe podcast en altijd na een podcast de opnames over te zetten naar je laptop en de Cloud. 

Podcast hosting

Nu we de podcast apparatuur uitgebreid hebben behandeld, is het goed om nog even stil te staan bij de hosting van je podcast files. Want opslaan op je eigen server kan je webhosting behoorlijk belasten en daardoor leiden tot een langzame website. Daarom maak je gebruik van podcast hosting.

Een ander groot voordeel van specialistische podcast hosting, is dat je goede statistieken en analytics krijgt. Host je jouw podcast in eigen beheer, dan moet je de statistieken bij de verschillende platforms vandaan halen, zoals Spotify, Apple, Google, etc.

Podcast software

Zelfs als je de Rodecaster gebruikt, zul je zo nu en dan nog wat moeten editten. Daar heb je natuurlijk de wereld aan software apps voor, maar dit zijn de meest gebruikte:

Zelf werk ik in Adobe Audition of Garageband. Audacity kan hetzelfde en mogelijk zelfs meer dan deze twee, maar ik kan me niet over de sterk verouderde interface heen zetten. Als dat jou niet stoort, is dat ook een interessante om te bekijken.

Heb jij wel een professionele podcast studio nodig?

Het antwoord op die vraag hangt van een aantal zaken af, waarvan de belangrijkste jouw ambitie met de podcast is. Een andere afweging is de hoe kritisch jouw luisteraars zijn. 

Als jouw podcast voor een minder technisch onderlegde doelgroep is, dan is het misschien niet nodig om in professionele podcast apparatuur te investeren. Richt jij je op marketeers, ondernemers of muzikanten, dan doe je er goed aan om te investeren in kwalitatieve podcast apparatuur.

Maar als je niet zomaar €1200 euro kunt missen, dan kun je ook gewoon beginnen met een enkele podcast microfoon.

Een paar laatste woorden over mijn podcast set

In dit artikel heb ik gedeeld welke podcast apparatuur ik gebruik en waarom ik voor deze studioapparatuur heb gekozen. 

Persoonlijk hecht ik veel waarde aan de kwaliteit van de apparatuur, maar ook aan de podcasts die ik volg. Maar uiteindelijk moet jij kiezen voor de oplossing die het beste bij jou past. 

Belangrijker nog dan de podcast apparatuur is de inhoud. Zorg dat de inhoud de moeite waard is. Doe je interviews? Selecteer dan gasten die wat te melden hebben. Deel je jouw kennis en inzichten? Zorg dat het waardevolle tips zijn die je deelt.

Dat was het. Nu is het verder aan jou ;)

Join the conversation

or to participate.