Het Perfecte Pitch Deck voor Je Eerste Funding Ronde

Als je van plan bent om funding op te halen, heb je een pitch deck of een investor deck nodig. Voor de twee investor pitch decks die ik heb gemaakt heb ik heel wat research gedaan. In dit artikel deel ik de best practices van een goed deck voor je funding ronde.

Een pitch deck maken is geen eenvoudige opgave. Het vereist dat je zorgvuldig te werk gaat en je spreekwoordelijke huiswerk doet. Je data moet natuurlijk wel kloppen. Investeerders hebben een neusje voor niet-kloppende data.

Maar no worries... toen ikzelf mijn pitch deck ging bouwen (voor Springcast), heb ik me serieus verdiept in de materie, werd ik bijgestaan door ervaren startup founders en hebben zelfs enkele investeerders geholpen om het pitch deck verder aan te scherpen.

In dit artikel deel ik de kennis die ik heb gevonden op het web, de feedback van investeerders en de best practices voor het bouwen van het perfecte pitch deck.

Waarom is een Pitch Deck zo Belangrijk?

Laten we beginnen met het belang van een goed pitch deck. Het is je gouden ticket naar de spannende wereld van venture capital (VC). Het is de basis voor je elevator pitch, je MVP (minimum viable product) presentatie, en in veel gevallen, de eerste indruk die je maakt op potentiële investeerders.

Het is de verpakking van jouw verhaal, jouw visie, en het potentieel van jouw startup. Het moet pakkend en overtuigend zijn, maar ook eerlijk en realistisch. Het is jouw moment om te schitteren, dus zorg ervoor dat je pitch deck dat ook doet.

Wat Moet Er in een Pitch Deck Staan?

Een sterk pitch deck bevat typisch tien tot vijftien slides en richt zich op de volgende elementen:

 1. Elevator Pitch: Beschrijf je bedrijfsidee in één heldere en beknopte zin. Vergeet niet dat de beste ideeën simpel zijn.

 2. Probleem: Welk probleem los je op? Welke behoefte vervul je? Wees specifiek en gebruik concrete voorbeelden. Als je zegt, "We helpen bedrijven om hun klantenservice te verbeteren," is dat te vaag. Maar als je zegt, "We hebben een chatbot ontwikkeld die 24/7 klantenservice biedt, waardoor bedrijven 40% kunnen besparen op personeelskosten," dan raak je de kern.

 3. Oplossing: Hoe los je het probleem op? Hier gaat het om je product of dienst. Vertel niet alleen wat het doet, maar ook hoe het uniek, schaalbaar en winstgevend is.

 4. Markt: Definieer je doelmarkt. Wie zijn je klanten? Wat is de grootte en groei van de markt? Wat is je marktaandeel?

 5. Business Model: Hoe ga je geld verdienen? Leg je prijsstrategie, verkoopkanalen, en winstmodel uit.

 6. Concurrentie: Wie zijn je concurrenten en hoe onderscheid je je van hen? Dit toont aan dat je de markt begrijpt en klaar bent om te concurreren.

 7. Team: Wie zitten er in je team? Welke ervaring en vaardigheden brengen zij mee? Investeerders investeren vaak in mensen, niet alleen in ideeën.

 8. Financials: Wat is je financiële projectie voor de komende drie tot vijf jaar? Dit moet omzet, winst, cashflow en belangrijke KPI's bevatten.

 9. Ask: Wat vraag je van investeerders? Hoeveel geld heb je nodig en hoe ga je het gebruiken?

Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste pitch deck maakte. Mijn compagnon en ik brachten uren door aan de spreekwoordelijke keukentafel, muggenziften over elke slide, elk woord en elk cijfer. Maar het was het waard.

Want toen we uiteindelijk ons verhaal mochten pitchen, waren we klaar. We wisten dat ons deck het verhaal vertelde dat we wilden vertellen, op een manier die duidelijk, overtuigend en onweerstaanbaar was. En het werkte.

Hoe Maak je een Pitch Deck dat Er Uitspringt?

Oké, nu we de basics hebben behandeld, laten we eens kijken hoe je een pitch deck kunt maken dat er echt uitspringt. Hier zijn mijn persoonlijke tips op basis van het onderzoek dat ik deed voor ons deck en de feedback die we van investeerders kregen:

 • Less is More: Vermijd te veel informatie op één slide. Houd het simpel en direct. De aandachtsspanne van investeerders is kort (vertrouw me, ik ben er geweest), dus maak elke seconde en elke slide tellen.

 • Visueel Aantrekkelijk: Maak je deck visueel aantrekkelijk met grafieken, afbeeldingen en infographics. Maar let op dat het niet te druk wordt. Het moet eenvoudig en professioneel blijven.

 • Storytelling: Vertel een verhaal. Mensen houden van verhalen, en investeerders zijn geen uitzondering. Maak het persoonlijk, maak het boeiend, en maak het memorabel.

 • Duidelijke Cijfers: Zorg ervoor dat je financiële cijfers duidelijk en realistisch zijn. Niets schrikt investeerders meer af dan overdreven projecties of onduidelijke berekeningen.

 • Feedback: Laat je deck beoordelen door anderen voordat je het aan investeerders voorlegt. Dit kunnen mentors, collega-ondernemers, of zelfs familieleden en vrienden zijn. Ze kunnen waardevolle feedback geven en je helpen om blinde vlekken te ontdekken.

✳️ Een fantastische tool om je pitch deck mee te maken is Pitch.com. Het bevat een bibliotheek van strakke templates en je kunt er fijn met anderen in samenwerken. En niet onbelangrijk... het kost je slechts een paar euro (10 per gebruiker op moment van schrijven).

Legendarische voorbeelden van Pitch decks

Er zijn tal van succesvolle pitch decks die je als voorbeeld kunt gebruiken. Hier zijn een paar bekende startups en hun pre-seed en seed pitch decks:

 1. Airbnb: Airbnb's pitch deck van 2009 is legendarisch in de startup-wereld. Het is een perfect voorbeeld van hoe je een complex idee kunt vereenvoudigen en het aantrekkelijk kunt maken voor investeerders.

 2. Buffer: Buffer's pitch deck is bekend om zijn eenvoud en duidelijkheid. Het bevat duidelijke gegevens en financiële projecties die investeerders graag willen zien.

 3. Mixpanel: Mixpanel's seed pitch deck is een goed voorbeeld van hoe je een uniek product in een competitieve markt kunt presenteren. Het laat zien hoe je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie en waarom je product beter is.

 4. LinkedIn: Het pitch deck van LinkedIn uit hun Series B-fase is een geweldig voorbeeld van hoe je een zakelijke oplossing kunt presenteren. Het laat ook zien hoe je een krachtig team en een duidelijke visie kunt presenteren.

 5. Uber: Uber's seed pitch deck is een goed voorbeeld van hoe je een disruptieve technologie en een nieuw bedrijfsmodel kunt presenteren. Het bevat ook goede voorbeelden van marktanalyses en groeiprojecties.

Vergeet niet dat deze pitch decks zijn aangepast aan de specifieke behoeften en situaties van deze bedrijven. Gebruik ze als inspiratie, maar kopieer ze niet zomaar. Jouw pitch deck moet uniek zijn en je eigen verhaal en visie weerspiegelen.

Tips voor het presenteren van je Pitch deck

Het presenteren van je pitch deck is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het opstellen ervan. Hier zijn enkele tips voor zowel real-life als virtuele presentaties:

Real-Life Meetings

 1. Wees Goed Voorbereid: Ken je pitch deck van voor naar achter. Oefen je presentatie meerdere keren, zodat je op de dag van de presentatie vloeiend en zelfverzekerd kunt spreken.

 2. Vertel een Verhaal: Vergeet niet dat mensen emotionele wezens zijn. Vertel een boeiend verhaal dat de feiten en cijfers tot leven brengt. Jouw startup gaat over meer dan alleen cijfers en producten, het gaat ook over mensen, passie en visie.

 3. Wees Enthousiast: Jouw enthousiasme en passie moeten doorschijnen tijdens de presentatie. Als je niet enthousiast bent over je idee, hoe kun je dan verwachten dat investeerders dat wel zijn?

 4. Houd het Bondig: Presenteer je pitch deck op een beknopte en gestructureerde manier. Je hoeft niet op elke slide uitgebreid in te gaan. Laat ruimte voor vragen en dialoog.

 5. Toon Professionaliteit: Je uiterlijk en gedrag moeten professionaliteit uitstralen. Dat betekent respectvol, punctueel en goed gekleed zijn.

Virtuele Meetings

 1. Test je Technologie: Zorg ervoor dat je technologie werkt voor de presentatie. Dat betekent dat je microfoon, camera en internetverbinding in orde moeten zijn. Niets is frustrerender dan technische problemen tijdens een belangrijke presentatie.

 2. Creëer een Rustige Omgeving: Presenteer vanuit een rustige en professioneel ogende omgeving. Zorg ervoor dat je niet wordt gestoord door huisgenoten, huisdieren of achtergrondgeluid.

 3. Gebruik de Chatfunctie: Gebruik de chatfunctie om links, documenten of belangrijke punten te delen. Je kunt ook feedback vragen of vragen beantwoorden.

 4. Behoud Oogcontact: Kijk in de camera wanneer je praat, niet naar je scherm. Dit geeft het gevoel van oogcontact, wat erg belangrijk is voor een effectieve communicatie.

 5. Wees Bewust van je Lichaamstaal: Zelfs in een virtuele setting is lichaamstaal belangrijk. Zit rechtop, gebaar af en toe en glimlach. Dit toont zelfvertrouwen en betrokkenheid.

Vergeet niet, het doel van je presentatie is om investeerders te overtuigen van jouw visie en hen te laten geloven in jouw vermogen om deze te realiseren. Wees zelfverzekerd, gepassioneerd en authentiek, en de kans is groot dat investeerders jouw enthousiasme zullen delen.

Tot slot

Het advies dat ik heb gekregen van zeer succesvolle founders en investeerders is dat je heeeel veeeeel pitches moet doen. Je moet vlieguren maken om er echt goed in te worden. Zorg dan ook dat je genoeg geoefend hebt voordat je met de hotshots om tafel gaat.

Hou er ook rekening mee dat het een klein wereldje is. Veel investeerders kennen elkaar (persoonlijk) en je pitch deck wordt bijna zeker doorgestuurd naar andere investeerders... tenminste... als het goed is! Als ze twijfelen ook. Dan zullen ze het doorsturen om te klankborden met mensen uit de branche of andere investeerders. No worries... dat is een goed teken!

Als je funding gaat ophalen, dan wens ik je bij deze heel veel succes! :)

Join the conversation

or to participate.