Hubspot alternatief dat 12K per jaar of meer bespaart

Credits where credits are due… we hebben als marketeers en ondernemers veel te danken aan Hubspot. Hun visie op marketing, nu bekend als Inbound marketing, heeft ervoor gezorgd dat ondernemers, experts en bedrijven hun kennis zijn gaan delen met het grote publiek.

Een Hubspot als CMS of Inbound marketing software… het schijnt geweldig te zijn. Ik zeg schijnt, want zelf heb ik het nooit gebruikt. Ik heb anderen het zien gebruiken en ik heb gezien wat je ermee kunt. SUPER!

Maar het prijskaartje heeft mij altijd tegengestaan. Ik ben gewoon niet bereid om €20.000 - €70.000 per jaar te betalen voor dergelijke software. Ik heb daarom altijd met alternatieven gewerkt.

Hubspot alternatieven

Voordat ik mijn setup met je deel… er zijn gewoon Hubspot alternatieven die vergelijkbare all-in-one oplossingen bieden. Maar helaas zijn die niet veel goedkoper en in sommige gevallen zelfs duurder. Ik ga in deze nieuwsbrief niet verder in op deze tools, maar ze moeten even benoemd worden.

Zoho hebben we zelfs met Springcast nog gebruikt. Heel mooi wat je allemaal met die software kunt en al helemaal voor die prijs. Maar zeker de marketing automation software, zuigt letterlijk alle energie en plezier uit het inrichten van een automation. Ik doe normaal gesproken niet aan afraders, maar deze… niet doen ;)

Mijn hubspot alternatief: ActiveCampaign

ActiveCampaign heeft zich de laaste jaren steeds meer ontwikkeld tot een volwaardig ‘Hubspot alternatief’.

ActiveCampaign is een van die tools die ik jarenlang op bijna dagelijkse basis heb gebruikt. Ik heb talloze start-ups, scale-ups en zelfs corporate organisaties geholpen bij de implementatie ervan. En het heeft me nooit in de steek gelaten. Nooit!

Het werkt fijn, het is snel en het ziet er lekker uit 👇

Niet voor niets heeft G2 ActiveCampaign als een leader in de space van marketing automation aangemerkt, zoals je hieronder kunt zien. Direct onder Hubspot. En terecht, want waar ActiveCampaign ooit begon met marketing automation, begint het steeds meer een all-in-one oplossing te worden.

En hun automation builder is misschien wel een van de uitgebreidste die er te krijgen is, terwijl het toch nog zijn gebruiksvriendelijkheid heeft behouden.

Het grote verschil begint te ontstaan als je kijkt naar pricing. Hubspot biedt weliswaar een lage instap, maar als je wat gaat spelen met de pricing configurator, dan zie je al snel verschillen ontstaan.

Zie hieronder hoe ik vrij eenvoudig mijn configuratie op €1.300 per maand krijg:

Waar ik bij ActiveCampaign voor een bijna identieke bundel rond de €386 per maand uitkom. Voor zowel Hubspot als ActiveCampaign geldt dat je voor onder de €49 per maand kunt beginnen. Alleen zijn de stapjes bij ActiveCampaign kleiner en kun je bij Hubspot ineens moeten upgraden naar €880 per maand omdat je een limiet overschrijdt.

Hubspot vs ActiveCampaign pricing

Laten we voor een goed vergelijk even zeggen dat we de pricing baseren op basis van de volgende voorwaarden:

 • 2.000 contacten

 • 5 Users

 • 5 Sales seats

Qua functionaliteiten heb ik een vergelijkbare configuratie gekozen. Hubspot biedt ook nog extra zaken ten opzichte van ActiveCampaign, zoals Service Hub voor support. Die laat ik even achterwege. Dit is wat ik qua modules heb geconfigureerd:

 • Marketing Automation

 • Hubspot operations (incl. in AC Professional)

 • CRM

 • CMS

Pricing Hubspot:

 • €2.570 per maand (+/- 31K per jaar)

 • €4.400 eenmalige (verplichte) onboarding

Pricing ActiveCampaign

 • €386 per maand

 • Geen eenmalige onboarding kosten

Nu blijven dit soort vergelijkingen altijd moeilijk, omdat er veel nuances zijn die meespelen. Maar gezien het enorme verschil in maandelijkse kosten, is het voor veel mensen snel duidelijk welk pakket het beste past.

Zoals ik al schreef aan het begin van dit artikel, heb ik Hubspot zelf nooit gebruikt. Maar op basis van de 10+ jaar werken met verschillende marketing automation pakketten, weet ik wel dat dit soort nuances in functionaliteiten zich pas gaan uitbetalen als je echt op een heel hoog niveau campagnes voert.

Hubspot vs ActiveCampaign feature vergelijking

Het gaat te ver om hier alle functies met elkaar te vergelijken, dus op basis van mijn ervaring en research, heb ik per hoofdtoepassing een vergelijking gemaakt.

Algemene Marketingautomatisering

 • HubSpot: Biedt een uitgebreide set tools voor marketingautomatisering, inclusief e-mailmarketing, landingspagina's, social media management, en lead nurturing. HubSpot is bekend om zijn 'all-in-one' benadering, waarbij marketing, sales, en service tools naadloos samenwerken binnen één platform.

 • ActiveCampaign: Zeer krachtig op het gebied van marketingautomatisering, met een focus op complexe e-mailautomatisering en segmentatie. Het platform staat bekend om zijn flexibele en uitgebreide automatiseringsworkflows, die dieper kunnen gaan dan die van HubSpot, vooral als het gaat om de personalisatie van berichten en het gedrag van gebruikers.

CRM en Sales

 • HubSpot: Biedt een volledig geïntegreerd CRM-systeem dat direct aansluit op alle marketing-, sales-, en serviceactiviteiten. Het CRM is gebruiksvriendelijk en biedt uitgebreide inzichten in klantinteracties, sales pipelines, en prestaties.

 • ActiveCampaign: Heeft een CRM-functie die meer gericht is op de integratie met zijn krachtige e-mailmarketing en automatiseringstools. Hoewel het CRM van ActiveCampaign effectief is voor het volgen van klantinteracties en het beheren van sales pipelines, wordt het beschouwd als minder uitgebreid dan dat van HubSpot.

E-mailmarketing

 • HubSpot: Biedt robuuste e-mailmarketingtools, met eenvoudige drag-and-drop ontwerpmogelijkheden, personalisatie, en A/B-testing. De integratie met het CRM en de marketingautomatiseringstools zorgt voor een naadloze ervaring.

 • ActiveCampaign: Uitblinkt in e-mailmarketing met geavanceerde segmentatie, personalisatie, en automatiseringsworkflows. De mogelijkheden voor A/B-testing en de kwaliteit van de e-mail templates zijn topnotch.

Gebruiksgemak en Integraties

 • HubSpot: Staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en brede scala aan integraties met andere tools en platforms. De leercurve is over het algemeen minder steil, waardoor het een goede keuze is voor bedrijven zonder gespecialiseerde technische teams.

 • ActiveCampaign: Heeft een enigszins steilere leercurve vanwege de complexiteit en flexibiliteit van zijn automatiseringstools. Echter, het biedt ook een groot aantal integraties, vooral handig voor bedrijven die een diepere personalisatie en segmentatie in hun campagnes willen.

Conclusie

Stel… ik zou niet weten wat ik weet… en ik zou in de markt zijn voor marketing automation software, dan zou ik op basis van beide websites kiezen voor een proefperiode bij ActiveCampaign en vanuit mijn requirements kijken of het voldoet. Want zodra je de sales funnel ingaat van een van beide aanbieders, word je waarschijnlijk geclosed door de partij met het beste sales team ;)

Join the conversation

or to participate.