Ga je met je bedrijf groeien of bloeien?

Het gaat goed met de business en kans na kans dient zich aan. Misschien zie je een kans om op te schalen of misschien is de vraag uit de markt groter, dan wat je nu kunt verwerken. Dan begint het bij de gemiddelde ondernemer te kriebelen… ga je groeien of bloeien met de business?

Nou… dat is niet helemaal waar. Want het leek wel of bloeien tot voor kort niet meer als optie gezien werd, maar dat begint te veranderen.

En toch is het nog steeds een soort Pavlov reactie geworden om direct op te schalen en soms is dat de juiste optie, maar in de praktijk kom ik als business coach ook veel cases (minstens 50%) tegen, waarbij het opschalen met het bedrijf niet in lijn ligt met iemands doelen.

En in dit artikel wil ik absoluut niet een case bouwen tegen opschalen, maar je vooral helpen om een goede afweging te maken.

Zet jezelf als ondernemer centraal

Dat klinkt egoïstisch… en dat is het ook 😉 Maar het is jouw bedrijf en jij mag het inrichten zoals je dat wilt. Doe je dat niet, dan eindig je waarschijnlijk als een ongelukkige ondernemer waar geen vuur meer inzit. En daar is je onderneming ook niet bij gebaat.

Maar hoe ontdek je nou wat bij jou past?

In het artikel over succesvol ondernemen leg ik uit welke drie basisingrediënten aan succesvol ondernemen ten grondslag liggen. Hieronder zie je de stappen van dat proces.

Want iedereen heeft zijn eigen definitie van succes, ook al zijn veel ondernemers zich daar niet van bewust.

Stel je voor dat jouw belangrijkste waarden ‘family first’ en ‘vrijheid’ zijn, dan is het nog maar de vraag of een bedrijf schalen in lijn ligt met die waarden. Het sluit het ook niet uit, maar dan weet je dat je extra moet letten op het overschrijden van je grenzen.

Zorg dus dat je goed nadenkt over welke keuze bij jou als ondernemer past, want er is een goed alternatief voor opschalen en dat is bloeien.

Opportunity cost

Voordat ik je zo ga uitleggen wat het verschil tussen groeien en bloeien is, wil ik even stilstaan bij een idee dat mogelijk van invloed is op je keuze, namelijk de ‘cost of opportunity’.

Een veel gebruikte definitie [1] is de volgende:

Opportunity cost is an economics term that refers to the value of what you have to give up in order to choose something else. In a nutshell, it’s a value of the road not taken.Shopify

Kortom… als je besluit om te gaan groeien, dan zijn daar directe en indirecte ‘kosten’ aan verbonden.

Een concreet voorbeeld. Toen ik werkte als freelancer hield ik iedere maand tussen de €5.000 en €6.000 netto over. Toen ik opschaalde naar een agency-model, hield ik iedere maand €2400 netto over. De rest van het geld had ik nodig om mijn mensen van te betalen.

Die situatie is ruim 5 jaar gelijk gebleven. Dat betekent dat ik sowieso een opportunity cost had van €156.000 (60*2600). Had ik dat bedrag geïnvesteerd, dan is the cost of opportunity hoger [2], zoals je hieronder kunt zien: €191.806.

Reken je mee dat ik door het agency-model gemiddeld zo’n 10 tot 20 uur per week extra aan uren moest maken, die ik anders als freelancer had kunnen verkopen.

Dan heeft het me ook nog eens €72.000 aan inkomstenderving gekost (slordig berekend).

Daarmee zou je kunnen zeggen dat de opportunity cost €263.000 is. De vraag is dan… wanneer komt dat omslagpunt? En ben je bereid om zo’n offer te brengen in de hoop dat je het ooit terugverdient?

Mijn punt is… groeien heeft altijd een opportunity cost! En die moet je zorgvuldig afwegen.

Wat betekent bloeien met je bedrijf dan?

Bloeien is feitelijk ook een vorm van groeien met je bedrijf, maar niet door de organisatie op te schalen, maar door slimmer te werken. Het is op de lange termijn minder schaalbaar dan een goedlopende organisatie, maar het zal je verbazen hoe klein dat verschil kan zijn.

Een voorbeeld van bloeien is dat je als freelancer de transitie maakt van uurtje-factuurtje naar verdienmodel dat losstaat van de uren die je maakt. Je wordt dan, zoals ik dat vaak noem, een solopreneur.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Mijn eerste agency had een groeistrategie. We namen meer personeel aan om te kunnen schalen met het bedrijf. Een logische consequentie was dat de personeelskosten met de omzet meegroeiden. Wat inherent is aan het uurtje-factuurtje model.

Dit en nog een paar andere factoren zorgden ervoor dat de winstgevendheid uitbleef. Ik mocht blij zijn als we break-even draaiden.

Na de verkoop van die agency ben ik eerst weer freelancer geworden. Super winstgevend, heel overzichtelijk… en tegelijk kwetsbaar.

Daarom heb ik de switch gemaakt naar solopreneur en ben ik afgestapt van het uurtje-factuurtje model. Ik draaide toen op abonnementen die niet gekoppeld waren aan mijn inspanningen, maar aan het resultaat.

Toen ik tractie begon te krijgen en ik de vraag niet meer aankon, stond ik weer voor dat punt… ga ik groeien of bloeien? Dit keer koos ik voor bloeien.

Ik nam een projectmanager en een trainee aan om mij te ondersteunen (ik noem dit het 1+1 model). Ik was het gezicht van het bedrijf, mijn kennis stond centraal, maar ik werd ondersteund door een kleine organisatie.

Deze twee mensen, die allebei A-players waren, zorgden voor een hefboomeffect. De omzet en winst konden onevenredig tot de kosten groeien en door de beperkte omvang van de organisatie, veranderde er intern niet veel.

Bloeien betekent dus niet per definitie ‘geen personeel aannemen’!

Een nieuwe trend

Er is een goed boek geschreven over dit principe ‘Company of One‘. Het beschrijft feitelijk dezelfde visie van groeien en het boek is zeker een aanrader als je op het punt staat om deze keuze te maken.

Een ander boek dat dit goed beschrijft, is The rise of the Youpreneur. Ook dit boek beschrijft een vergelijkbare visie op ondernemen.

En daarnaast zie je steeds meer ondernemers kiezen voor het pad van bloeien. Ze willen klein en wendbaar blijven en toch een business bouwen als ondernemer, in plaats van freelancer zijn.

Weet dus dat bloeien ook een keuze is. En het maakt niet uit of je nu freelancer bent of al personeel in dienst hebt. Het gaat om de visie op groei.

Een groeier denkt in organisatorische schaalomvang, terwijl de bloeiers zich richten op systemen en slimme verdienmodellen.

Groeien vs Bloeien

Hoe groeien er uitziet, weten we allemaal, dus dat zal ik in dit artikel niet uitgebreid behandelen. Maar mocht je tot de conclusie komen dat je toch wilt groeien, check dan onderaan dit artikel hoe je gecontroleerd kunt groeien.

Wat wel interessant is, zijn de verschillen tussen groeien en bloeien:

Geen goed of fout

Misschien heeft het artikel de indruk gewekt dat ik een voorstander ben van bloeien, maar dat is zeker niet het geval. Groeien met je bedrijf kan een goede keuze zijn voor heel veel mensen en organisaties.

Ik verkoop je op het idee van bloeien, omdat het concept relatief nieuw is (of uit beeld is geraakt).

Maar uiteindelijk gaat het er niet om wat ik of anderen vinden, maar om wat bij jou past. De enige foute keuze die je kunt maken, is als je niet kiest voor wat bij jou past.

Vind je dit lastig te bepalen? Schroom dan niet om een vrijblijvende afspraak met mij te plannen om hier over te sparren… geen pitch… beloofd 😉

Past groeien bij jou?

Als je toch tot de conclusie bent gekomen (of gebleven) dat groeien bij jou past, lees dan zeker de volgende artikelen voor meer informatie over gecontroleerd groeien:

Bronnen

Join the conversation

or to participate.