Over mij

Hi, ik ben Nico. Inmiddels ben ik mijn 7e bedrijf aan het bouwen. Als business coach heb ik meer dan 500 ondernemers gecoacht. Nu ben ik zelf weer aan het ondernemen en deel ik mijn journey.

Maar laat ik mezelf even introduceren voor als je mij nog niet kent of volgt op Nico.nl of LinkedIn.

Vroeger was ik die jongen op het schoolplein die met een grote sporttas rondliep met merkkleding om te verkopen. Al van jongs af aan heb ik een handelsgeest gehad. Die heeft me overigens in mijn jonge jaren regelmatig in de problemen gebracht ;)

Carriere

Mijn carrière begon stroef. Na 2,5 jaar gewerkt te hebben als beroepsmilitair, heb ik veel tijd nodig gehad om te ontdekken wat ik wilde. Maar ook waar ik goed in was. Want ondanks dat iedereen riep dat ik iets met sales moest doen, werd ik nergens op een dergelijke positie aangenomen.

Wat daarna volgde is het beste te vergelijken met een Donald Duck carrière. In die tijd ging je naar een uitzendbureau als je even niet wist wat je wilde. Nou... dat heeft met op bijzondere plekken gebracht :)

Al snel kwam ik tot de conclusie dat het beste zelfstandig ondernemer kon worden. Dan had ik helemaal in de hand welke rollen ik wilde pakken, welke skills ik wilde ontwikkelen, etc.

Dat duurde niet lang. Ik denk een jaartje voordat ik technisch failliet was en weer in loondienst ging. Maar het had me wat geleerd... ik wilde ondernemer worden!

Career hacking

Ik maakte een lijstje met skills die ik nodig zou hebben als ondernemer. En even voor de jonkies onder jullie... toen was er nog geen internet, dus ik moest ervoor naar de bibliotheek ;)

Na het afstruinen van de bibliotheek, maakte ik een top 3 van skills die een ondernemer moest beheersen, namelijk;

  • Sales (fixes everything)
  • Marketing (gets you the leads you need)
  • Projectmanagement (learns you to get shit done)
  • Later ontdekte ik dat communicatie miste

En zo ben ik mijn carriere gaan opbouwen. Het voordeel van het ondernemen was dat ik met die achtergrond (hoe kort ook) een kans kreeg bij een grote organisatie (nu PPG Coating), waar ik mijn projectmanagement-skills kon ontwikkelen. In deze baan leerde ik ook beter en efficiënter communiceren (daarom als 4e skill toegevoegd).

Pas toen ik alle skils in een professionele omgeving had ontwikkeld tot een acceptabel niveau, durfde ik weer te ondernemen. En dit keer gemotiveerd tot op het bot om het te laten slagen.

Ondernemen; my life's purpose

In 2010 startte ik mijn eigen internetbureautje... eerst als ZZP'er, maar al snel volgen een paar stagiairs en die stroomden als snel door tot mijn eerste medewerkers.

Mijn eerste serieuze bedrijven

Mijn kleine bureautje groeide al snel uit tot een serieus e-commerce bureau (360 E-commerce) met een vast team van 20 mensen en een jaarlijkse omzet van meer dan een miljoen euro.

In diezelfde tijd startte ik een hostingbedrijf voor webshops (XLHosted) en ook dat bedrijf groeide hard, al was dat niet in aantal mensen. Het was wel een winstgevende business, dus dat was belangrijker dan de 'head count' ;)

In 2015 verkocht ik beide bedrijven. Een mooi blog over het waarom staat op mijn lijstje om te schrijven.

Consultant in marketing automation

Na de verkoop kon ik het me niet permitteren om op mijn gat te zitten. Zo lucratief was die exit niet ;)

Ik was voor mijn internetbureau al veel bezig met contentmarketing, maar marketing automation was de grote opportunity in die tijd. En ik had er slapeloze nachten van... in a good way ;)

Al snel werd ik gezien als een expert op dat gebied en in combinatie met mijn content en conversie optimalisaties skills werd ik al snel een veelgevraagd expert op dat gebied. Het begon met een freelance klus en het breidde zich uit tot een klein, specialistisch marketingbureau (Funnellab).

Het bureautje groeide snel en het duurde niet lang voordat we tientallen bedrijven hielpen met het inrichten van mail funnels en het ontwerpen van een contentstrategie.

Coaching

Tegelijkertijd met Funnellab gebeurde er iets anders. Steeds meer mensen begonnen mij te vragen als business coach. Eerst deed ik er een paar trajectjes bij, maar die coaching business begon ook hard te groeien.

En zo kwam ik in de positie terecht dat ik moest kiezen... een marketing agency bouwen of fulltime business coach worden.

Ik hou van mezelf opnieuw uitvinden en avontuur, dus ik besloot te gaan voor coaching. Want heel eerlijk... coaching had meer purpose in zich (je helpt mensen persoonlijk), maar de performance marketing ging ook wel wat tegenstaan. Je kunt 11 maanden fantastische maanden draaien, maar als je de 12e niet lekker draait, dan zit je al op de wip.

Anyways...

Het koste me ongeveer drie maanden om op #1 te staan in Google op de term Business coach en nog eens twee maanden om tot over mijn oren in het werk te zitten. Tot op het punt (5 jaar later) dat letterlijk mijn stem het niet meer deed. Ik quote de huisarts... "Nico, je bent uitgeluld" 😄

Ik wilde iets minder coachen en zelf weer ondernemen. Poten in de klei, mouwen opstropen, op mijn bek gaan, leren, opstaan en door.

Springcast

Een podcast was mijn manier om mezelf bloot te stellen aan nieuwe opportunities. Want het gaf me een excuus om met mensen te connecten waar je normaal gesproken niet zomaar aan tafel komt.

Al snel kwam ik erachter dat je podcast hosting nodig hebt om je podcast op Spotify, Apple en Google te krijgen. En hosting... dat was voor mij een trigger word. Want ik na de verkoop van mijn eerste hostingbedrijf zei al dat ik ooit nog eens iets met hosting wilde doen.

Dus ik ging op onderzoek uit. Alleen maar Amerikaanse partijen en geen enkele aanbieder in Nederland of België. Ik noem dit moment 'The opportunity spark ✨'.

Long story short... Springcast is de business die ik nu aan het bouwen ben. En het gaat hard!

Ik bouw het bedrijf helemaal 'the startup way' en verken alle gangbare opties. Van bootstrapped groeien tot funding ophalen en schalen. Van product/market fit vinden tot een pivot maken voor een meer sustainable business.

En daar gaat dit blog over

Het gave van coachen was de impact die je kon maken. Soms kon één zin, één woord letterlijk het leven van iemand veranderen. En eerlijk gezegd mis ik dat soms nog wel.

Maar hé... focus is belangrijk! (lees hier over focus)

En daarom ben ik dit blog / journal gestart. Om mijn learnings te delen. En niet alleen de dingen die goed gaan, want ik hielp mensen het meeste door te delen wat er bij mij of anderen misging. En missers worden niet zo snel gedeeld.

En dat is dan ook mijn doel met dit journal; ik deel mijn learnings, mijn f*uckups, mijn overwinningen, mijn strategische keuzes, mijn experimenten, you name it, I share it :D