Landingspagina's maken en ontwerpen

Landingspagina maken en ontwerpen voor beginners en pro’s

Een landingspagina maken vergt een hele andere aanpak dan het aanmaken van een gewone webpagina. In dit artikel leer ik je hoe je een goede landingspagina maakt.

Nico Oud
Nico Oud

Inhoudsopgave

Dit artikel is voor zowel gevorderde marketeers als mensen die op zoek zijn naar de basics. De marketing pro’s kunnen doorscrollen naar ‘Landingspagina’s ontwerpen’.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina waar je gericht verkeer naartoe stuurt. Feitelijk gezien is iedere pagina waar verkeer op komt een landingspagina, maar als marketeers het over een landingspagina hebben, dan gaat het vaak over een pagina waar gericht bezoekers heen worden gestuurd.

Landingspagina’s worden voor een aantal veelvoorkomende doeleinden gebruikt en ik som ze hieronder voor je op.

Landingspagina’s worden gebruikt voor:

 • Advertentiecampagnes
 • Het opbouwen van nieuwsbrieflijsten
 • Leadgeneratie (campagnes)
 • Sales pagina's
 • Productpagina's
 • Zoekmachine-optimalisatie

Een landingspagina heeft vaak (in deze context) een commercieel doel. In algemene zin is het doel van een landingspagina om de bezoeker te overtuigen/verleiden om een bepaalde actie te ondernemen.

Dat kan zijn het inschrijven op de nieuwsbrief, het aanvragen van een offerte of het kopen van een product. Het gaat in ieder geval vaak verder dan alleen informeren.

Waarom zou je landingspagina’s maken?

Het grote voordeel van landingspagina’s is dat je ze (als je het goed doet) heel specifiek toespitst op een doelgroep, campagne, het aanbod, etc.

Online draait alles om context.

En hoe meer gefocust de context op een pagina is en hoe beter deze aansluit op bijv. de doelgroep of een campagne, hoe beter de conversie (mensen die de gewenste actie ondernemen) van die pagina is.

Ook als je bijvoorbeeld bezig gaat met SEO (zoekmachine-optimalisatie) is context belangrijk, want feitelijk gezien is Google dan de vervanger van ‘de bezoeker’. Een landingspagina wordt dan specifiek geoptimaliseerd voor een specifiek zoekwoord.

Hoe dat precies werkt met ‘context’ beschrijf ik later in dit artikel onder het kopje ‘The rule of one’.

Onderaan het artikel neem ik ook een aantal voorbeelden op van landingspagina’s en verwijs ik naar een website waar je inspiratie op kunt doen.

Landingspagina’s maken

Landingspagina’s maak je doorgaans met daarvoor bestemde software. Zelf gebruik ik deze, deze en deze. Verderop in dit artikel vind je een uitgebreidere uiteenzetting.

Een goede landingspagina moet voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden om te profiteren van de toepassing, namelijk:

 • Ze zijn specifiek gebouwd voor één boodschap
 • Het ontwerp is visueel aantrekkelijk en makkelijk te scannen
 • De gewenste actie (call to action) is duidelijk
 • Meerdere Call to Actions op de pagina (voor hetzelfde aanbod)
 • De pagina heeft een goede contentopbouw
 • De landingspagina laadt snel

Landingspagina’s spelen een belangrijke rol in online marketing en ik zou je dan ook het advies willen geven om het goed aan te pakken.

Als jij geen ervaring hebt met het ontwerpen en bouwen van landingspagina’s, werk dan met software waar je kunt kiezen uit een bibliotheek van professionele templates, zoals deze software.

Het alternatief is om een conversie specialist in te huren die uitgebreide ervaring heeft met het optimaliseren van landingspages. Dat kost een paar duizend euro, maar als je veel investeert in marketing, verdien je dat eenvoudig terug.

Landingspagina’s ontwerpen

Een landingspagina ontwerpen is geen hogere wiskunde (tenzij je duizenden bezoekers per dag trekt op je landingspagina’s).

Waar het vaak fout gaat, is dat veel mensen niet de tijd nemen om na te denken over de landingspagina. Ze knutselen even snel wat in elkaar, want die software werkt natuurlijk wel lekker.

In dit tweede deel van het artikel leg ik een aantal belangrijke concepten uit die je helpen om een goede landingspagina op te bouwen. Voer dit goed uit en je hebt in de basis een goede landingspage staan.

Rule of one

Zoals ik al een paar keer heb benadrukt in dit artikel, moet een landingspagina geoptimaliseerd worden voor één ‘x’.

‘x’ staat in dit geval voor bijvoorbeeld:

 • Doelgroep
 • Advertentie
 • Product
 • Boodschap
 • Zoekwoord

Hoe specifieker de landingspagina wordt toegespitst op een combinatie van die voorbeelden, hoe beter hij het zal doen. Een voorbeeld van een rule of one is een pagina voor:

Happy socks voor mannen

De minder goede variant is een pagina met sokken. Dat is te breed. Mannen hoeven geen vrouwensokken te zien als ze zochten op ‘mannensokken’.

Een ander voorbeeld is een advertentie voor een Siemens wasmachine. Als je op de advertentie klikt, wil je niet op een overzichtspagina komen met 100 wasmachines van verschillende merken. Je zocht immers naar een Siemens wasmachine.

Optimaliseer je landingspage dus voor specifieke factoren.

Awareness

Verder is het belangrijk om te weten wat de bezoekers al weten als ze op de landingspagina landen. Je hoeft een BMW-rijder echt niet uit te leggen dat een auto een comfortabeler alternatief is voor paard en wagen.

Zelf gebruik ik hiervoor de Awareness piramide die ik uitgebreid behandel in het artikel ‘Awareness; van onbewust naar bewust‘. Hieronder zie je hoe dat ongeveer werkt.

Waar het op neerkomt, is dat je de boodschap moet toespitsen op het stadium waarin de doelgroep zich bevindt in de customer journey.

Mensen die al precies weten wat ze nodig hebben, hoef je niet te overtuigen met uitgebreide landingspagina’s. Een mooi voorbeeld is dat van Copyhackers.

Zij hebben zoveel autoriteit, dat hun consultancy landingspagina nauwelijks content bevat, zoals je hieronder kunt zien.

Wat de doelgroep bezighoudt

Ondernemers en marketeers zijn al zo lang bezig met het oplossen van het probleem van de klant, dat ze soms vergeten even stil te staan bij wat de klant voelt.

Om die reden werk ik altijd met een funnelstrategie canvas (kun je hier gratis downloaden).

Het is goed even stil te staan bij de pijn, frustratie en doelen van de klant als je de landingspagina gaat ontwerpen of vullen met content.

Landingspagina design

Het ontwerp van een landingspagina is ontzettend belangrijk. Mensen hebben geen tijd om zich door alle teksten heen te worstelen van alle landingspagina’s die ze tegenkomen, want meestal hebben ze er een paar open staan om te vergelijken. Een goed ontwerp zorgt voor efficiëntie.

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat een goed ontwerp vertrouwen wekt bij de doelgroep. Ze schatten op basis van het design in hoe professioneel de leverancier is.

Maar het belangrijkste van het ontwerp blijft toch de gebruiksvriendelijkheid. Een goed ontwerp helpt de bezoeker om visueel door de pagina te navigeren.

Een goed bewaard geheim is de website Landingfolio.com waar de beste landingspagina’s van het web worden verzameld door een conversie specialist.

Landingspagina software

Er is op de markt een breed scala aan landingspagina-software te vinden en de kunst is om er een te vinden die goed bij jou past. En om jou wat op weg te helpen, heb ik een lijstje met tools voor je op een rij gezet, zodat je gericht aan je zoektocht kunt beginnen.

Landingpage software voor WordPress

Divi – Bekijk Divi

Divi kun je gebruiken in combinatie met je huidige WordPress template of gebruiken als volwaardige WordPress template. Divi heeft een ingebouwde A/B test functie, waarmee je zonder technische kennis verschillende varianten van je landingspagina’s tegen elkaar kunt testen.

 • A/B tests zijn ingebouwd
 • Zowel te gebruiken als Theme en Landingpage builder
 • Grote community met gratis en betaalde designs
 • Gunstig geprijsd ten opzichte van de concurrenten
 • Geen standaard designblokken
 • In het begin even wennen

Elementor – Bekijk Elementor

Dit is de landingspagina software die ik gebruik, maar vooral omdat ik Elementor ook als WordPress Pagebuilder gebruik. Elementor heeft momenteel nog geen ingebouwde A/B test software (komt er wel aan), maar excelleert in flexibiliteit. Voor mensen met gevoel voor design is dit absoluut de fijnste landingspagina-software.

CMS onafhankelijke software

Leadpages – Bekijk Leadpages

Leadpages kan gebruikt worden in combinatie met WordPress, maar ook met ieder ander CMS. Daarnaast is er een grote bibliotheek met professionele landingpagina designs die je kosteloos kunt gebruiken. Zelfs met minimale design skills kun je een professionele landingspagina maken.

 • A/B tests zijn ingebouwd
 • Werkt naast ieder CMS
 • Professionele ontwerpen zijn inbegrepen
 • Schaalbaar. Klein beginnen en groot schalen
 • Veel standaard integraties
 • Iets minder designmogelijkheden voor designprofs
 • Maandabonnement (wel incl. hosting)

Laatste aanbeveling (altijd testen)

Er is een uitspraak onder de ervaren marketeers die kort en krachtig uitlegt wat mijn laatste aanbeveling is:

Always be testing

Hoe goed je de doelgroep ook kent en hoe goed je al mijn tips (en die van anderen) opvolgt, niemand kan precies voorspellen wat wel en niet gaat werken.

Daarom is het credo van alle serieuze marketeers ‘alles testen’. Je kunt kennis gebruiken om best practices toe te passen, maar je moet altijd nieuwe ideeën testen.

In het artikel over conversie optimalisatie schrijf ik uitgebreid over A/B testen, maar nu eerst aan de slag met die landingspagina ;)!

Marketing & sales

Nico Oud LinkedIn Twitter

Ondernemer, business coach en techie. Inmiddels bouw ik mijn 7e bedrijf, 3x exit, founder @ Springcast. Op nico.nl deel ik mijn journey, learnings en liefhebberijen ;)

Opmerkingen