Het focus dilemma

Het is voor veel founders en ondernemers een van de moeilijkste dingen... focus houden. En misschien ben ik abnormaal, maar afleiding heeft een vernietigende kracht op mijn productiviteit.

Nico Oud
Nico Oud

Langzaam begint mijn agenda leeg te raken. Lekker... bijna geen afspraken in het vooruitzicht. Ik besluit die tijd te gebruiken voor een projectje. Een side hustle.

Maar als voormalig business coach heb ik het talloze keren meegemaakt. Ik had dus altijd een regel voor de mensen die ik coachte...

Een side hustle is alleen oké als het in dezelfde richting beweegt als je core-business.

Het mooiste voorbeeld om dit te illustreren, is waar ik aan het begin van dit artikel naar refereerde. Met Springcast ben ik actief in de podcast markt, dus een webshop met gezondheidsproducten is off-focus, maar een SEO directory met alle podcast hosting platformen "beweegt in dezelfde richting".  

Het idee erachter is dat je focus zich dan richt op dezelfde markt. Je hoeft niet twee compleet andere markten te volgen. En sterker nog... vaak kunnen dit soort side-hustles je core-business juist versterken.

De kracht van focus; good and bad

In het boek "The Diamond cutter' refereert de auteur, Michael Roach, naar het concept dat alles neutraal is. Dat goed of slecht wordt bepaald door hoe we erop reageren.

Dit is dan ook mijn ervaring met focus. Focus kan goed en slecht voor je zijn.

In mijn geval was focus een paar jaar geleden, toen ik nog actief business coach was, slecht. Coaching werd teveel routine en mijn dagen een sleur. Side hustles hielpen met door die tijd heen. Ik ging zelfs beter coachen door mijn vernieuwde energie en in veel gevallen kon ik learnings uit mijn side hustles delen met mijn klanten.

Maar nu ik Springcast bouw, is focus juist een enorme kracht. In deze fase van een startup bouwen, is het essentieel dat alle focus ligt op het benutten van de opportunity.

Zonder side hustles was ik als coach wellicht in een bored-out (soort burnout) situatie gekomen, maar tijdens het bouwen van Springcast waren 'nieuwe ideetjes' juist enorme energy drainers.

Als je 2 konijnen tegelijk probeert te vangen, dan vang je er geen.

Iedereen die ooit... for some reason... achter twee konijnen aanliep om te vangen, weet dat je ze nooit allebei tegelijk vangt. Het is gewoon niet mogelijk. Sterker nog... als je ze allebei tegelijk probeert te vangen, vang je meestal geen van beiden.

De truc is om er eerst een te vangen en met een beetje geluk heb je nog genoeg tijd voor de tweede. Als dat niet het geval is, nou... dan heb je er in ieder geval nog 1.

Hoe nieuwe ideeën bijna tot het einde van Springcast leidde

Oke, tikkeltje dramatisch, maar er zit een kern van waarheid in... ware het niet dat ik op tijd heb ingegrepen.

Want ook met Springcast begonnen dingen te kabbelen. Inmiddels had ik iemand op sales, iemand op marketing, iemand op product, iemand op finance en iemand op operations.

Mijn eigen rol, CEO, werd ineens heel snel vaag. Ik had soms hele dagen niets te doen, terwijl het team juist heel hard aan het werk was. In pogingen om mezelf nuttig te maken, begon ik mensen in de weg te lopen of creëerde ik onbedoeld chaos.

Dit bericht is alleen voor abonnees

Inschrijven

Heb je al een account? Aanmelden